Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Pavel Petráček předal zaměstnankyním Domova v Raspenavě devětadvacet růží

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 11. 2010 14:26

Sdílet článek

 

Krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček (ČSSD) poděkoval růžemi devětadvaceti zaměstnankyním Domova pro zdravotně postižené v Raspenavě, které obětavě v době srpnových bleskových povodní zachraňovaly dětské klienty a majetek, který patří Libereckému kraji. Dva dárky pak dostali jediní dva muži, včetně ředitele Domova Pavla Chrousta.

„Alespoň květinami a slovy uznání jsem chtěl poděkovat všemi pracovníkům, kteří se v době povodní starali o 29 klientů a následně odklízeli z celé budovy naplaveniny, likvidovali bahno ze sklepů, zmáčený nábytek a další zařízení, i když obdobná pohroma zasáhla mnohé z nich ve vlastních bytech a domcích,“ řekl  radní.

„V současné době se již vyplavený Domov znovu postupně vybavuje nábytkem a plní speciální sociální služby,“ dodal s tím, že starší klienti v chráněných terapeutických dílnách pilně pracují na vánočních dárcích, které chtějí představit 1. prosince od 10 hodin na tradičních Vánočních prodejních trzích v sídle Libereckého kraje.

I ředitel Domova své spolupracovnice jen chválil.

„Tahle přírodní katastrofa kupodivu přispěla k utužení kolektivu, objevila se obrovská solidarita u lidí a ještě jsme na sebe byli a jsme hodní,“ poznamenal již s úsměvem Pavel Chroust, jenž si povodeň užil i doma na vlastní kůži.

Posláním Domova pro osoby se zdravotním postižením v Raspenavě, jehož zřizovatelem je Liberecký kraj, je poskytovat osobám s mentálním postižením podporu a pomoc dle jejich individuálních potřeb a požadavků formou celoročního pobytu. Součástí nabídky služeb je možnost ambulantního využívání terapeutické dílny.

„Zařízení zajišťuje výchovu a vzdělávání dětí a mládeže s mentálním a kombinovaným postižených ve věku od 3 do 26 let, výjimečně i déle, v rozsahu jejich schopností. Péče je zajištěna formou celoročního pobytu,“ uvedl ředitel.

 Další informace

Sociální služba je poskytována klientům, kteří nemohou žít ve vlastní rodině z důvodu:

-         nařízené ústavní výchovy

-         nemožnosti poskytovat v rodině potřebnou sociální a výchovnou péči

 

Cílová skupina 1

            Děti předškolního věku

Výchovná činnost je zajištěna pracovníky domova (vychovatelka a PSP) dle individuálních programů, případně integrací do předškolního zařízení - MŠ

 

Cílová skupina 2

Děti a mládež školního věku

Vzdělávání  je zajištěno pravidelnou docházkou do Základní školy Raspenava – třída rehabilitační, speciální nebo praktická, případně jinou formou vzdělávání podle individuálních vzdělávacích programů, garantovaných ZŠ

 

Cílová skupina 3

Klienti po ukončení školní docházky   

Nabídka pracovní terapie v dílnách  – práce s keramickou hlínou, tkaní, malování, práce se dřevem apod.

Potřebnost umístění do zařízení a poskytování služby je podmíněno odbornými lékařskými posudky, vyjádřením Diagnostického zařízení, případně rozhodnutím soudu o ústavní výchově.


Do zařízení jsou přijímány osoby mladší 10 let.

Cíle našeho zařízení:

Domov pro osoby se zdravotním postižením:

Poskytování pobytové služby osobám se zdravotním postižením, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.

Služba obsahuje tyto základní činnosti:

Poskytnutí ubytování, stravy, pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu,pomoc při osobní hygieně, nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu,výchovně vzdělávací a aktivizační činnosti, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, sociálně terapeutické činnosti, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Sociálně terapeutické dílny:

Poskytování ambulantní služby osobám se sníženou soběstačností z důvodu zdravotního postižení, které nejsou z tohoto důvodu umístitelné na otevřeném ani chráněném trhu práce. Jejich účelem je dlouhodobá a pravidelná podpora zdokonalování pracovních návyků a dovedností prostřednictvím sociálně pracovní terapie.

Služba obsahuje tyto základní činnosti:

Pomoc při osobní hygieně, nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu, poskytnutí stravy,nebo pomoc při zajištění stravy, nácvik dovedností pro zvládnutí péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začlenění.

 

Co nabízíme:

Celoroční ubytování

Mobilní klienti jsou ubytováni v jedno, dvou, nebo třílůžkových pokojích. Případně ve společné ložnici v rámci skupinového bydlení.
K společnému užívání mají k dispozici obývací pokoj, hernu (společenskou místnost), sociální zařízení.

Stravování

jídlo je zajištěno 5 x denně, a jeho úprava se řídí potřebou klientů (př. mix).

Zdravotní péče

- pondělí – pátek: přítomnost zdravotní sestry
- 1 x týdně: praktický lékař pro děti a dorost a praktický lékař pro dospělé
- čtvrtletně je zajištěna návštěva neurologa, kožního lékaře a psychiatra
- 2 x ročně preventivní prohlídka u zubaře
- podle potřeby jsou klienti objednáváni k dalším specialistům – ortoped, kardiolog

Vzdělávání

- školní docházka je zajištěna v ZŠ Raspenava cca 50m od Domova
- klienti se vzdělávají dle svých schopností podle osnov pomocné školy, popř. zvláštní školy
- klientům, kteří nejsou schopni školní docházky z důvodu trvalého upoutání na lůžko nebo vozík a klientům s defektem v pásmu hluboké mentální retardace je ve spolupráci s SPC a rozhodnutím Krajského úřadu stanovena jiná forma vzdělávání
- předškolní výchova zajištěna v Mateřské škole v Raspenavě

Sociálně terapeutická dílna

– je určena pro klienty, kteří již ukončili povinnou školní docházku. Do dílny dochází na pracovní terapii, kde se mají možnost zapojit do činností jakými jsou keramika, tkaní, navlékání korálků, apod.

Synergická reflexní terapie

Zdravotní tělesná výchova

Volnočasové aktivity

- zájmové kroužky – keramický, sportovní, rukodělný, pěvecký
- plavání
- výlety, návštěvy výstav a představení
- týdenní prázdninové pobyty – společné (účast všech mobilních klientů)
- rekreační a rehabilitační pobyty – individuální, dle potřeb jednotlivých klientů (pobyty u moře, lázeňské pobyty)

Sociální péče

- zastupování klientů v sociálně-právní oblasti
- vyřizování potřebných dokladů
- zajištění opatrovníka klientům, kteří jsou zbaveni způsobilosti k právním úkonům a plnění úkolů z této funkce vyplývající

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky