Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Regionální výstava Svátek jablka v Pěnčíně pokračuje do neděle

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 10. 2010 14:17
  • Školství

Sdílet článek

 

Krajský radní pro zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek (ČSSD) dnes navštívil 13. ročník prodejní  regionální výstavy Svátek jablka, kterou ve dnech 28. - 31. října v Kulturním domě v Pěnčíně u Turnova pořádaly Liberecký kraj, Regionální agrární rada Libereckého kraje, Obec Pěnčín, Spolek zahrádkářů Pěnčín a  Základní organizace Českého svazu chovatelů Turnov II.

„Výstava ovoce Svátek jablka, na které lze zhlédnout až 300 jabloňových odrůd, patří mezi nejreprezentativnější výstavy svého druhu nejen v kraji, ale i v České republice,“ upozornil radní.

 

Na prodejní výstavě se představuje na třicet významných pěstitelů ovoce, ale i zeleniny, například známý ovocnářský odborník Jiří Thoř, který představuje vedle regionální značkou kvality Český ráj oceněných jablek Bohemia také speciální vánoční jablka s Betlémskou hvězdou. Zajímavá je vedle známých speciálních odrůd Red Topaz či Admirál také odrůda Karneval, která hraje všemi krásnými barvami a kterou vypěstovali odborníci z Výzkumného ústavo ovocnářského, jehož pobočka sídlí přímo v Pěnčíně.

 

Výstavu ke své prezentaci využili také místní výrobci potravin jako vyhlášené pěnčínské Řeznictví uzenářství U Krejacrů, skvělé pekařství Koutný z nedalekých Svijan a stejnojmenný regionální soukromý Pivovar Svijany.

 

„Navíc je letos opět doplněna expozicí okrasného ptactva, včelařství, myslivosti a také výrobků z jablek,“ doplnil s tím, že mysliveckými trofejemi se pochlubí  Myslivecké sdružení Hlubočice.

Mezi vystavenými trofejemi je poslední kapitální jelen ulovený hrabětem Rohanem v lokalitě Loužek 24. září 1886. A jak říká popisek, krátkou bravurní dohledávku provedl hrubostrstý jezevčík Von Pajjda z Jiviny z místního zámeckého chovu.

 

Na výstavě se prezentují také včelařské produkty vhodné ke zdravé výživě a kosmetice. Začínajícím včelařům poradí Josef Špíz, který sám chová osm včelstev. A samozřejmě lze ochutnat či koupit medovinu a pravý med.

 

Nechybí ani tradiční ochutnávka jablečných a jablkových pochoutek, které pečou a smaží pěnčínské ženy.

„Návštěvníci si budou moci odnést cukrářské recepty, jejichž základ tvoří ovoce, zejména jablka,“ zve Jaroslav Podzimek.

 

 

PROGRAM

• Výstava výsledků ovocnářského šlechtění

• Výstava okrasného ptactva

• Expozice o včelařství – Včela a její svět

• Výstava mysliveckých trofejí

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky