Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman a jeho náměstkyně navštívili radnici, sklářské muzeum a Crystalex v Novém Boru. Dobrá zpráva – zvýší se zaměstnanost ve sklářském oboru

19. 12. 2012

 

Hejtman LK Martin Půta a náměstkyně pro cestovní ruch, památkovou péči a kultury Hana Maierová přijali pozvání starosty města Nový Bor Jaromíra Dvořáka a dnes navštívili novoborskou radnici, městské sklářské muzeum a sklářské společnosti Crystalex a Ajeto v Lindavě.

Nového hejtmanaMartinaPůtu a Hanu Maierovou přivítal starosta spolu se svou zástupkyní Stanislavou Silnou, aby hosty seznámili s největšími problémy Novoborska, které bylo podle něj outsiderem Libereckéhokraje.

„Máme největší nezaměstnanost v kraji – 14 procent, potíže jsou v dopravní obslužnosti autobusy, když tu nevede dráha, a potíže jsou i s řešením sociální situace,“ řekl mimo jiné Jaromír Dvořák.

„V sociální oblasti mapujeme největší potíže – byty pro potřebné, zadlužení občanů, absence žáků na vyučování či problematiku drog,“ doplnila Stanislava Silná s tím, že ale například již funguje ubytovna, kterou provozuje Farní charita, v níž je i mateřská školka. Dvakrát týdně pracuje poradna, kam docházejí lidé, kteří se dostali do dluhové tísně, reformou prošla i městská policie, která preferuje prevenci kriminality, podařilo se rozjet Domov pro seniory a podobně.

Podle starosty se situace ve městě uklidnila po tzv. mačetovém útoku, nejsou tu žádné odloučené lokality a nebýt zbytečných mediálních kampaní, bylo by ještě klidněji.

Hejtman ocenil dobrou práci novoborské samosprávy v této hospodářsky slabé oblasti a přislíbil pomoc zejména ve vylepšení dopravní obslužnosti města a okolí, která je nutná právě pro zvýšení zaměstnanosti.

Věřím, že společnost Korid LK s novou jednatelkou, bývalou vedoucí odboru dopravy Stanislavou Jakešovou, vezme tyto informace v potaz a bude s nimi pracovat,“ řekl hejtman.

Hana Maierová podpořila snahu města rekonstruovat hlavní novoborské náměstí, neboť lákavé centrum města změní jeho image pro domácí obyvatele i pro návštěvníky.

„K tomu se pak řadí oživování sklářství jako typického řemesla v tomto regionu, která v takovém rozsahu a kvalitě nikde jinde nejsou, a ty pak pomáhají celou oblast zviditelnit pro cestovní ruch,“ míní náměstkyně hejtmana a zároveň starostka Turnova a připomněla, že obdobně se chová i její mateřské město v Českém ráji, kde rozvíjejí například tradici kamenářství a šperkařství.

„Je to o regionálních výrobcích,“ podtrhla.

I proto další zastávkou bylo Sklářské muzeum, které v příštím roce odslaví 120. výročí svého založení.

Jsme nejstarším sklářským  muzeem na světě,“ prohlásila kurátorka muzea Eliška Vavřičková k nastávajícímu jubileu, když muzeum bylo založeno v roce 1893 a po různých peripetiích znovu začalo plně fungovat od roku 1952.

„Je tu jeden problém, že sbírky patří pod jablonecké muzeum bižuterie. Chceme dosáhnout toho, aby sbírky zůstaly státní, ale spravovat je chceme sami,“ nastínil starosta města, které provoz muzea samo financuje.

Náměstkyně hejtman přislíbila, že se tímto problémem bude zabývat a pokusí se tento legislativní oříšek řešit společně s pracovníky muzea.

„Muzeum je zajímavé tím, že exponáty nejsou členěny tradičně podle stáří, ale podle výrobních technik,“ dodala Eliška Vavřičková, která představila návštěvníkům stále expozice i umělecké práce vzniklé na XI. Mezinárodního sklářského sympózia IGS 2012, včetně děl sklářské legendy, devadesátiletého výtvarníka René Roubíčka.

Zastávka v Crystalexu Nový Bor, byla pro hejtmana, starostu a ostatní hosty příjemným překvapením. Martin Kubát, generální ředitel firmy, která používá značku Bohemia Crystal, prozradil, že v příštím roce chystají rozjezd tzv. třetí vany, což by mělo zvýšit výrobu od cca 40 procent, a bude to znamenat i tolik potřebný nárůst zaměstnanců.

„Letos jsme vyrobili 38 miliónů kusů, příští rok předpokládáme nárůst na 46 miliónů kusů výrobků,“ sdělil ředitel s tím, že 90 procent výroby putuje do ciziny – 70 zemí světa.

„Tak to je pro celé Novoborsko hodně dobrá zpráva,“ netajil radost starosta.

Hejtman poznamenal, že takové firmy v hospodářsky slabých oblastech potřebujeme a kraj je v rámci svých možností a pravomocí určitě podpoří.

Ve Sklářské krčmě firmy Ajeto v Lindavě hejtmana a starostu s doprovodem vesele přivítali „vánoční“ čerti, a poté mohli rokovat s majiteli firmy Ajeto Liborem Fafalou a Petrem Novotným.

„Cesta do Nového Boru pro mne byla významným obohacením vědomostí o tomto regionu, do kterého jsem od svého zvolení 27. listopadu zavítal již pošesté. Myslím, že si zdejší obyvatelé naši pozornost zaslouží, zvláště když nečekají jen na pomoc shůry, ale umějí se s problémy sami poprat. Navíc informace o úspěších Crystalexu a další sklářské firmy, která rovněž rozvíjí výrobu, byly v tomto adventním čase pro všechny i příjemným dárkem,“ uzavřel hejtman.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588