Informace o stavu Nemocnice a polikliniky v České Lípě

Šírová Květa

• 23. 01. 2013 13:03

Rada kraje vzala na vědomí informaci o projektu „Zateplení vybraných objektů Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.“

Zakázka Zateplení vybraných objektů NsP ČL:

Představenstvo Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a.s. předložilo projektovou žádost Státnímu fondu pro Životní prostředí k financování projektu „Zateplení vybraných objektů Nemocnice poliklinikou Česká Lípa a.s. Rozhodnutím ministra životního prostředí byla poskytnuta projektu předpokládaná podpora - dotace z FS EU ve výši 40 294 169 Kč a prostředků SFŽP 2 370 245 Kč.

Vítězem výběrového řízení se stala stavební společnost CL - EVANS s.r.o. nabídkovou cenou ve výši 123.670.760 Kč bez DPH. S dodavatelem stavby byla dne 29. 6. 2012 uzavřena smlouva o dílo.

V současné době probíhá výběrové řízení na financování této zakázky. Zakázka na financování je ve fázi oznámení výsledku výběrového řízení účastníkům.

Vedení kraje se zabývalo možnými způsoby financování zakázky. Za minulého vedení se počítalo se zárukou kraje za úvěr, který by si vzala sama nemocnice. V současné finanční kondici nemocnice by to ale fakticky znamenalo, že investici v konečném důsledku stejně zaplatí kraj, ale s výrazně vyšší úrokovou mírou, než je kraj schopen získat sám. Proto se jako nejvýhodnější jeví alternativní řešení financování projektu s využitím úvěru kraje ve výši 60 mil. Kč a dofinancováním z rozpočtu kraje do výše předpokládaných nákladů v období let 2013 – 2014.

Ovšem velkou otázkou zůstává, jestli zateplení současné budovy je tím, co Nemocnice a poliklinika potřebuje nejvíce. Vzhledem k celkové hodnotě očekávaných investic je nutné zhodnocení projektu na zateplení monobloku NsP ČL v kontextu dalších očekávaných nákladů a zpracování variant daného řešení. Tzn. porovnání nákladů na rekonstrukci a provozní náklady při zachování provozu v současné budově vs. varianta komplexního řešení výstavbou nové budovy a provozních úspor s tím spojených. Tímto úkolem se vsoučasné době zabývá i nově zvolená dozorčí rada NsP ČL, a.s.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. (dále NsP ČL) je provozována v objektu vystavěném v letech 1976-1981, na kterém od doby výstavby nebyly prováděny další stavební zásahy nebo rekonstrukce. Současný stav objektu je nevyhovující, jak po stránce technického stavu budov (energetické ztráty, hrozící havárie plynoucí ze špatného stavu rozvodů), tak po stránce provozní (nemocnice původně stavěna pro spádovou oblast s vyšším počtem obyvatel).