Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj centrálně nakoupí energie na Českomoravské komoditní burze

23. 01. 2013

V období od 1. 11. 2010 do 31. 10. 2013 je dodavatelem sdružených služeb dodávky elektřiny a zemního plynu pro příspěvkové organizace Libereckého kraje, Krajskou nemocnici Liberec, a.s., NELI Servis, s.r.o. a Silnice LK, a.s. společnost United Energy Trading, a.s., Praha  (přejmenováno na EP Energy Trading, a.s.), která byla vybrána ve veřejné zakázce realizované v druhé polovině roku 2010.

Roční dodávka elektřiny je cca 24 000 MWh a zemního plynu cca 75 000 MWh včetně Krajské nemocnice Liberec, a.s.(KNL) a NELI Servis s.r.o.(dodávka tepla pro KNL).

Objem dodávek energií pro portfolio odběrných míst příspěvkových organizací a společností zřizovaných či řízených Libereckým krajem je velmi zajímavý pro obchodování na komoditní burze. Služeb Českomoravské komoditní burzy Kladno využívá či využilo od roku 2010 přes dva tisíce veřejných zadavatelů z řad státní správy a samospráv.

Obchodování na komoditní burze umožňuje zadavatelům veřejných zakázek velmi průhledným a rychlým způsobem sjednat cenově nejpříznivější dodávku silové elektřiny a komodity zemního plynu. Nákup na komoditní burze je relevantní formou realizace veřejné zakázky.

Pro získání dobré ceny silové elektřiny či komodity zemního plynu je důležitá činnost dohodce.

Dohodce je profesionálně fundovanou osobou pro poskytování konzultací a nejvhodnější doby pro nákup energetických komodit.

Nákupem silové elektřiny a komodity zemního plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno je možné zajistit dodávky elektřiny a zemního plynu v režimu smluv
o sdružených službách na období 1.11.2013 - 31.12.2014.

Pro období 1.11.2013 - 31.12.2014 je uvažováno při centrálním nákupu i s účastí některých obcí Libereckého kraje, například i Liberec.

Celkové náklady (dohodce a burzovní poplatek) spojené se zprostředkováním nákupu energetických komodit na ČMKBK lze odhadnout na částku 1,0 - 1,5 mil. Kč včetně DPH.

Kolik může ušetřit kraj nákupem energií na burze?

Nákup energií byl jedním z témat, které se řešily v souvislosti s KNL po komunálních volbách a v souvislosti s výměnou vedení. Více než 25% celkového objemu z dodávky v rámci centrální smlouvy na elektřinu pro Kraj tvoří elektřina pro KNL, dceřiná společnost NELI je pak ještě významnějším odběratelem plynu (35% objemu).

KNL i NELI si celá léta dodavatele vybíraly ve vlastních výběrových řízeních, kde vysoutěžené ceny přibližně kopírovaly ceny na komoditní burze.

V dubnu 2010 byla KNL oslovena Krajem, že Kraj hodlá vypsat sdruženou poptávku za všechny své organizace, což by vzhledem k většímu poptávanému objemu mělo být pro všechny odběratele výhodnější. Kraj o průběhu odmítal komunikovat a po odtajnění podmínek uzavřené smlouvy, vyšlo najevo, že oproti původnímu dodavateli bude KNL za tříleté smluvní období tratit cca 20 mil. Kč bez DPH. Tehdejší vedení smlouvu odmítlo podepsat, poté politicky dosazený ředitel Konrád s tím problém neměl.

Proto věříme, že vysoutěžená cena přinese KNL, ale i kraji významné úspory.

Šírová Květa
kveta.sirova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324
Mobil: 739 541 624