Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstkyně hejtmana pro kulturu se seznámila se stavem Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě

Šírová Květa

  • 19. 01. 2013 13:24

Sdílet článek

Hlavním záměrem návštěvy náměstkyně hejtmana LK Hany Maierové (SLK) bylo seznámení se s provozem a fungováním druhého největšího krajského muzea, dále prohlídka objektů a detašovaných pracovišť. Dalším důležitým důvodem návštěvy je plánovaná rekonstrukce střešního pláště hlavního objektu muzea, který se nachází v prostorách českolipského augustiniánského kláštera. Prohlídky a jednání se zúčastnil rovněž krajský zastupitel František Chot (KSČM), který se o aktivity českolipského muzea dlouhodobě zajímá.

„V prvé řadě byl diskutován havarijní stav střechy a možný postup případného etapového řešení. Rekonstrukci je potřeba zahájit co nejdříve, neboť současný stav je již déle neudržitelný. Soustavné zatékání do říms a expozic již nelze řešit částečnými opravami. Střecha českolipského muzea je další investiční prioritou resortu“, uvedla náměstkyně Hana Maierová.

„Muzeum je v současné době pro veřejnost uzavřeno. Probíhá zde příprava na novou turistickou sezónu, realizace nových expozic, úklid výstavních prostor, kontrola exponátů, revize apod.“, sdělil ředitel muzea Ing. Zdeněk Vitáček.

O to byla prohlídka původních klášterních prostor zajímavější a přínosnější. Vedle expozic došlo i na depozitáře, kde teprve bylo možné posoudit rozsah a význam sbírek. I když se muzeum profiluje jako muzeum s rozsáhlou sbírkou z oblasti přírodovědy, má i další unikátní sbírkové předměty, jako jsou např. prvotisky českých biblí a mapové atlasy. Veřejnost jistě zaujme i nově připravovaná výstava k tradici i současnosti myslivosti Adepte cechu Hubertova.

Muzeum v průběhu roku realizuje široký doprovodný kulturní i vzdělávací program a rozšiřuje tak nabídku kulturních služeb. To oceňuje i město Česká Lípa a snaží se tyto aktivity muzea podporovat, což potvrdila i starostka Mgr. Hana Moudrá na společném pracovním obědě.

„Muzeum je také zapojeno do celé řady projektů. Výsledkem jednoho z nich bylo otevření archeologického muzea pro Českolipsko v prostorách bývalé městské šatlavy. S finanční podporou z fondů EU se tak podařilo zachránit zajímavou kulturní památku a zajistit pracoviště i výstavní prostory pro českolipské archeology“, dodala Hana Maierová.

Poslední zastávkou celodenní návštěvy byla Vísecká rychta v Kravařích, jedna ze dvou poboček muzea. I zde má vedení muzea v plánu realizovat několik záměrů, aby se zlepšily podmínky pro pořádání akcí národopisného a řemeslného charakteru pro nejširší veřejnost.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky