Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nová Oblastní galerie v Liberci vystaví až dvojnásobek obrazů

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 12. 2012 08:40

Sdílet článek

 

Náměstkyně hejtmana LK pro cestovní ruch, památkovou péči a kulturu Hana Maierová si dnes prohlédla staveniště nového sídla Oblastní galerie v Liberci. Staví se na místě bývalých lázní na liberecké Masarykově třídě.

Prohlídky se zúčastnili rovněž vedoucí odboru kultury KÚ LK Martin Nechvíle a ředitel Oblastní galerie Jan Randáček.

Podle náměstkyně bude stavba dokončena v červnu příštího roku a po nastěhování interiérů se pak slavnostní otevření uskuteční v únoru roku 2014.

Výběrové řízení na vybavení v hodnotě 33 miliónů korun již chystáme na začátek příštího roku,“ potvrdila náměstkyně s tím, že by v soutěži mohl kraj dosáhnout i nižší ceny.

Několikapatrová budova „Lázní“ byla postavena v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga k 50. výročí nástupu na trůn c. k. mocnáře Františka Josefa I., jak je napsáno nad hlavním vstupem do objektu.

Rozsáhlá rekonstrukce přijde na celkem 360 miliónů Kč, kraj by se měl podílet částkou 27 miliónů Kč. Zachován zůstane i původní historický komín kotelny, který však bude zaslepen.

„Výstavní prostory se zvětší na nejméně dvojnásobek, takže například místo současných 150 obrazů jich budeme moci vystavit až tři sta,“ prozradil ředitel Jan Randáček.

Přes různé mediální dezinformace a údajného předražení projektu, ujistila náměstkyně hejtmana, že Liberecký kraj svým závazkům, i když uzavřeným v minulém volebním období, dostojí.

Věřím, že nakonec budeme na Oblastní galerii v Liberci pyšní,“ dodala.

V poznávání kulturních zařízení, které zřizuje Liberecký kraj, bude náměstkyně hejtmana Hana Maierová po návštěvě Krajské vědecké knihovny a nyní Oblastní galerii pokračovat v dalších dnech a týdnech v Severočeském muzeu v Liberci, Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě a Muzeu Českého ráje v Turnově.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky