Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Babybox u českolipské nemocnice již funguje

20. 09. 2013

Za zvuku fanfár byl 19. září 2013 slavnostně uveden do provozu babybox v České Lípě. Zároveň v ulicích České Lípy upozorňovaly na jeho existenci i na výbornou pověst zdejší porodnice a novorozeneckého oddělení slečny v sesterských uniformách a s dětskými kočárky.

 

Klimatizovaná a vytápěná schránka se nachází hned u vstupu do areálu českolipské nemocnice, v budově vrátnice. Její obsah zůstává pod trvalou kontrolou, aby mohla být umístěnému dítěti poskytnuta bezprostřední lékařská pomoc. Odložení dítěte do babyboxu je beztrestné a zcela anonymní. Kamera uvnitř snímá pouze vaničku.

"Babybox je východiskem z mnohdy velmi zoufalé situace některých matek, a když se tady podaří zachránit i jen jediný lidský život, pak bylo rozhodnutí o umístění babyboxu správné,“ prohlásil generální ředitel Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Jaroslav Kratochvíl.

Jde o již 58. babybox v České republice. V centru pozornosti byl především autor projektu - "babydědek"- Ludvík Hess, předseda Nadačního fondu pro odložené děti Statim, který děkoval všem dárcům, z nichž se několik na zahájení provozu přišlo podívat.

Hlavním sponzorem je Město Česká Lípa, které přispělo darem 150 tisíc korun občanskému sdružení Babybox pro odložené děti-Statim, která život zachraňující schránky zřizuje. 

„Náklady na pořízení jednoho babyboxu činí 300 tisíc korun, město tedy uhradí polovinu nákladů. Zbytek půjde z prostředků občanského sdružení, které finance získává od dobrovolných dárců. Jsem velmi ráda, že pro přidělení peněz hlasovali všichni přítomní zastupitelé a my jsme tak mohli podpořit jedinečný projekt,“ uvedla nedávno starostka České Lípy Hana Moudrá.

 

Otevření babyboxu proto byli přítomni představitelé českolipské radnice: starostka Hana Moudrá, místostarostové Jiří Kočandrle a Tomáš Vlček a řada zastupitelů města. Z představitelů Libereckého kraje zde byla statutární náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová a radní Alena Losová i několik členů krajského zastupitelstva.   

Po slavnostním ceremoniálu u nové schránky pro nechtěné novorozence si hosté, za výkladu primáře gynekologicko-porodnického oddělení a lékařského ředitele Radka Havlase prohlédli porodnici a novorozenecké oddělení. Viděli také prostory, které nemocnice připravuje pro zřízení moderního domácího porodního pokoje.

 

 Instalace babyboxu proběhla 28. srpna 2013. Zajistil ji výrobce babyboxů Zdeněk Juřica z Náměště nad Oslavou. 

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588