Do Domova pro seniory Vratislavice nad Nisou přijeli polští terapeuti

08. 03. 2013

V rámci dlouholeté spolupráce s Domem pomocy spolecznej v Kowarech a plánu činnosti na rok 2013 se uskutečnila pracovní schůzka terapeutů těchto zařízení poskytujících sociální služby seniorům.

„Ředitelka Alicja Trembukowicz má v úmyslu zakoupit keramickou pec pro klientky, a proto si přijela se svými kolegy pro cenné teoretické i praktické rady,“ vysvětlil ředitel vratislavického domova Miroslav Vodrážka.

Pod vedením zkušené terapeutky Aleny Vaňkové se hosté seznámili s možnostmi keramické hlíny a vytvořili podle svých představ zajímavé dekorace. Některým sloužila k větší představivosti předloha, například sova nebo žába, jiní vytvářeli misky různých tvarů dle vlastní fantazie. I ředitelka se pustila do práce s obrovskou chutí.

„Práce všechny evidentně bavila, a to je dobře. Nadšení, kterým terapeut „nakazí“ i ostatní, je pro klienty největší motivací,“ poznamenal ředitel.

Hotové výrobky projdou podle něj ještě procesem vypalování a glazování a teprve potom budou předány autorům.

Stane se tak za měsíc 10. dubna v Kowarech, kam přijedou české kuchařky uvařit tradiční český oběd.

„Z předložené nabídky si Poláci vybrali gulášovou polévku, vepřovou selskou s červeným zelím a bramborovým knedlíkem a pudinkový dezert,“ prozradil s úsměvem Miroslav Vodrážka.

Další společná aktivita domovů se uskuteční v květnu, kdy klienti Domova pro seniory ve Vratislavicích pojedou do Kowar soutěžit v petangue a dalších sportovních disciplínách.

„Budeme jim všem držet palce,“ slíbili oba ředitelé.

jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302