Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Do jabloneckého kostela Povýšení sv. Kříže zaletěly Berušky

26. 07. 2013

Skvělý koncert z cyklu Jablonecké kostely otevřeny se uskutečnil 23. července v kostele Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou. Tentokrát vystoupila dívčí skupina Berušky, která je stálicí jablonecké country-pop-folkové scény.

Posluchači, kteří zcela zaplnili kostel, si poslechli průřez autorskou tvorbou skupiny přes písně převzaté či upravené. Tři krásné a zároveň zabarvením odlišné hlasy vytvořily neopakovatelnou atmosféru. Překvapením byla skladba na neobvyklý nástroj – keltskou harfu, který si kapelnice Alena Vítová přivezla až z Anglie. Spolu s Aničkou Drábkovou, která doprovázela harfu na příčnou flétnu, pak zahrály anglickou lidovou píseň Greensleeves. Tato hudební vložka byla výjimkou, protože běžně  harfu do svého repertoáru skupina nezařazuje. V prostorách kostela byla však píseň nad míru působivá a vyvolala velký potlesk. Celý koncert pak děvčata zakončila písní Kéž slunce svítí z muzikálu Vlasy. Poté následovalo několik přídavků.

„Děkujeme starokatolické církvi, která zpřístupnila letos kostel Povýšení sv. Kříže i přes pokračující opravné práce v prostoru oltáře a stavební práce probíhající na přilehlé komunikaci přímo před kostelem, Uvedla Regina Fučíková z Jabloneckého kulturního a informačního centra, o.p.s. které akci Jablonecké kostely 2013 pořádá za finanční podpory Statutárního města Jablonec nad Nisou v rámci projektu Jablonec nad Nisou 2013.

Seriál koncertů pokračuje podle náměstkyně hejtmana pro kulturu Hany Maierové taž do 27. srpna v kostelích Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, Dr. Farského, sv. Anny a Povýšení sv. Kříže. Kostely jsou otevřeny každé úterý od 9 do 17 hodin.

Součástí je doprovodný program formou koncertů, které se konají v jednom z kostelů vždy od 17 hodin.

Přijďte si poslechnout klasiku, jazz, spirituály nebo varhanní koncerty, vstupné je dobrovolné.  Podrobný program koncertů naleznete na www.jablonec.com ve fialové  sekci Kostel sv. Anny.

Jablonec z ptačí perspektivy 2013

Výhledy na centrum města a nejbližší okolí z jablonecké radniční věže  lákají každoročně mnoho návštěvníků. Není divu, protože je na co se dívat. Panorama Černostudničního hřebene, hotel a rozhledna Petřín, Císařský kámen, Ještědský hřbet a Jizerky jsou vidět jako na dlani. Prohlídky věže s průvodcem se i letos konají od července do srpna ve všední dny v každou celou hodinu: v pondělí a ve středu od 10 do 16 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 10 do 15 hodin a v pátek od 10 do 14 hodin. Sraz zájemců je ve vestibulu radnice, vstupné pro děti, studenty a seniory je 10 Kč, pro dospělé 20 Kč.

Výstupy na věž obohacuje výstava dětských výtvarných prací žáků jabloneckých MŠ a ZŠ. Letošním tématem jsou Strašidýlka z lesa. Nechte se překvapit originálními výtvory z papíru, přírodnin a keramiky.

Nová stálá expozice Všechny krajiny mého srdce…

Nová expozice byla otevřena v Domě manželů Scheybalových. Zákoutí s lidovým historickým nábytkem, předměty, které J. V. Scheybal při své práci používal, peroskresby, výběr z jeho sbírek a další dobové exponáty evokují návrat do dob života manželů Scheybalových.

Otevírací doba v červenci a v srpnu:  TIC, památník: pondělí až pátek od 9 do 17 hodin, sobota a neděle od 10 do13 hodin.

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588