Euroregion Nisa hledal v Turnově recept na pokles zájmu

• 19. 09. 2013 12:42
  • Školství

Pozvednout prestiž odborného vzdělávání a řemesel, nalézt nové přístupy a vyměnit si vzájemně zkušenosti – to byl hlavní cíl konference s názvem „Technické vzdělávání v Euroregionu Nisa – společný problém, různá řešení“. Mezinárodní setkání ředitelů škol, pedagogů, pracovníků ve školství, významných zaměstnavatelů, úřadů práce a hospodářských organizací se uskutečnilo ve středu 18. září v Turnově, kterého se zúčastnila krajská radní pro školství Alena Losová.

„Euroregion Nisa je prostor, který obývají občané tří zemí, jež spojuje nejen bezprostřední sousedská blízkost či tradice, ale v současnosti také mnoho společných problémů. Jsem velice rád, že v případě jednoho z těch nejdůležitějších se nyní snažíme nalézt společnou řeč. Problematika klesajícího zájmu o studium technických oborů a úpadku řemesel je závažným tématem na české, německé i polské straně hranice. Pevně věřím, že právě touto konferencí otevřeme novou a výrazně aktivnější kapitolu vzájemné spolupráce a výměny poznatků v Euroregionu Nisa a položíme základ nové tradice ve vzdělávací oblasti,“ uvádí Ing. Martin Ditrich, ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje, které bylo pořadatelem celé akce.

Reprezentativní mezinárodní setkání se uskutečnilo pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty v areálu Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy Turnov. Jeho součástí bylo vystoupení lektorů iQ parku Liberec předvádějících chemické a fyzikální pokusy a také studentský workshop s ukázkami oboru jemný mechanik – optik. Své poznatky na něm prezentovali zástupci ministerstva školství ČR, Hospodářské komory řemesel Dolnoslezského vojvodství, saského ministerstva kultury, Rady pro vzdělávání ve Wroclawi, odboru školství Libereckého kraje a další hosté.

Příspěvky jednotlivých účastníků svým zaměřením často překračovaly rámec Euroregionu Nisa. Například Zygmunt Rzucidlo, viceprezident Hospodářské komory řemesel ve Wroclawi, zareagoval na krizi technického vzdělávání historickou reminiscencí: „V oblasti technického vzdělávání se dopustily v minulosti chyb všechny státy, což platí i o těch nejvyspělejších – Francii i Německu. Začaly totiž rychle produkovat lidi s humanitním vzděláním a pak zjistily, že jim chybějí technici a řemeslníci. Dokázaly se však poučit a dnes už se situace výrazně změnila. Reforma profesního vzdělávání je nepochybně finančně náročná, ale bezpodmínečně nutná. Je to jediná cesta vedoucí k nápravě.“

Beata Pawlowicz z Rady pro vzdělávání ve Wroclawi se zaměřila na propojení odborného vzdělávání s regionálním trhem práce. „Prioritou číslo jedna je přizpůsobit technické vzdělávání zaměstnavatelům a struktuře průmyslu v konkrétním regionu. Jinak bude střední školství vychovávat nepotřebné profese, pro které nebude v jejich regionu uplatnění.“

Na přednost německého, tzv. duálního systému poukázal představitel saského ministerstva kultury. „Technické vzdělávání v Sasku probíhá už od mateřských škol, kde se děti seznamují zábavnou a hravou formou s řemesly, technikou a přírodními jevy. Tato tematika se poté dále rozvíjí od první třídy základní školy, kde v rámci prvouky existuje pracovní vyučování. Speciálně motivujeme také dívky, jež v deseti-jedenácti letech ztrácejí o techniku zájem,“ uvedl Torsten Bechstädt.

Na možnosti, které v Euroregionu Nisa může poskytnout společný pracovní trh, poukázala zástupkyně německé vzdělávací agentury Pontes Andrea Kretschmarová. „Euroregion nabízí zajímavé pracovní příležitosti, přesto z něj odchází spousta kvalifikovaných odborníků. Proto je naším mottem posilování euroregionální identity. Je důležité udržet mladé lidi v regionu a zároveň naplnit pracovní poptávku v technických odvětvích. K tomu nám slouží hned několik projektů, v nichž mládeži představujeme jednotlivá povolání v zemích Euroregionu Nisa.“

Kontakt pro bližší informace:

Ing. Martin Ditrich

ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje