Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Euroregion Tour 2013 v Jablonci n. N. obohatil svět regionálního cestovního ruchu

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 03. 2013 15:00

Sdílet článek

 

Již 13. ročník mezinárodního veletrhu cestovního ruchu EUROREGION TOUR 2013, který se konal do soboty 23. března v Eurocentru v Jablonci nad Nisou, byl letos ve znamení motta Proměny času, jež v sobě skloubilo zejména historické a technické památky v Libereckém kraji.

Veletrh již tradičně přinesl pestrou turistickou nabídku krajů, regionů, měst a obcí, cestovních a dopravních kanceláří, lázní a wellness, památek, center volnočasových aktivit a dalších subjektů z oblasti cestovního ruchu. Návštěvníci byli osloveni nabídkou více 50 vystavovatelů z různých koutů republiky a zároveň na 47 regionálních výrobců a prodejců z Čech a Polska.

„Letošní odborný doprovodný program byl zaměřen na využití památek v cestovním ruchu, zážitkovou turistiku a technické památky,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Hana Maierová a připomněla, že v celé České republice bude právě Národním památkovým ústavem prezentován v letošním roce významný šlechtický rod.

„Po Rožmbercích v roce 2011 a Pernštejnech v roce 2012 se ústředním šlechtickým rodem pro rok 2013 stal francouzský rod Rohanů. Hlavním sídlem Rohanů byl v minulosti státní zámek Sychrov, a proto bylo nasnadě se k tomuto tématu připojit,“ doplnila.

Druhým tématem byly podle ní technické památky a jejich využití v cestovním ruchu. Ani toto zaměření nebylo zvoleno náhodou. V letošním roce oslaví jeden z nejvýznamnějších technických unikátů České republiky – horský vysílač Ještěd významné jubileum - 40 let od svého otevření v roce 1973. Navíc kabinová lanovka vedoucí na vrchol Ještědu oslaví v letošním roce 80 let svého fungování.

„I proto jsme tato jubilea vyzdvihli a podpořili v rámci propagace i na tomto veletrhu,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana.

Návštěvníci se těšili z bohatého kulturního programu, odborných přednášek, ochutnávek, zábavy pro děti i dospělé, filmového festivalu, výstavy papírových modelů z jediného muzea papírových modelů v České republice v Polici nad Metují, historických kostýmů a fotografií. Lákadlem byl i závěrečný koncert skupin Mňága&Žďorp a Vypsaná Fixa v rámci turné Tugedrtůr 2013.

Největší regionální veletrh cestovního ruchu v České republice bylo podle Hany Maierové třeba chápat zejména jako významný příspěvek k rozvoji turismu v našem a okolních krajích, ale i v celé České republice, na Slovensku a příhraničních oblastech Polska a Saska.

„Návštěvníci získali zajímavé  informace o možnostech svých dovolených, ale i podněty k jednodenním či vícedenním výletům ve svém nejbližším i vzdálenějším okolí,“ poznamenala náměstkyně.

Veletrhu se zúčastnili jako průvodci  Albrecht z Valdštejna a Bílá paní Loučenská z projektu 13. komnata. Heslo Proměny času naplnila i dopravní společnost BusLine Semily, která před Eurocentrem vystavila nádherný autobus Škoda 706 RTO z roku 1972, který si lze objednat například na výlet, svatbu či oslavu narozenin, a poté supermoderní bus.

V sobotu také byly vyhlášeny nejlepší regionální výrobky – 1. místo mezi potravinami má Ivana Jablonovská a Heinrich Swarzkopf, výrobce zmrzliny ze Stráže p. R., mezi nepotravinářskými výrobky vyhrála pětice výtvarnic pod vedením Bohdany Vydrové ze spolku Na tělo a mezi suvenýry keramický Ještěd z libereckého sdružení Tulipán. Čestné uznání si odnesl Domov Harcov Liberec, který do soutěže přihlásil velikonočního zajíčka.

Kompletní informace o veletrhu najdete na webových stránkách veletrhu www.euroregiontour.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky