Euroregion Tour 2013 v Jablonci n. N. obohatil svět regionálního cestovního ruchu

25. 03. 2013

Již 13. ročník mezinárodního veletrhu cestovního ruchu EUROREGION TOUR 2013, který se konal do soboty 23. března v Eurocentru v Jablonci nad Nisou, byl letos ve znamení motta Proměny času, jež v sobě skloubilo zejména historické a technické památky v Libereckém kraji.

Veletrh již tradičně přinesl pestrou turistickou nabídku krajů, regionů, měst a obcí, cestovních a dopravních kanceláří, lázní a wellness, památek, center volnočasových aktivit a dalších subjektů z oblasti cestovního ruchu. Návštěvníci byli osloveni nabídkou více 50 vystavovatelů z různých koutů republiky a zároveň na 47 regionálních výrobců a prodejců z Čech a Polska.

„Letošní odborný doprovodný program byl zaměřen na využití památek v cestovním ruchu, zážitkovou turistiku a technické památky,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Hana Maierová a připomněla, že v celé České republice bude právě Národním památkovým ústavem prezentován v letošním roce významný šlechtický rod.

„Po Rožmbercích v roce 2011 a Pernštejnech v roce 2012 se ústředním šlechtickým rodem pro rok 2013 stal francouzský rod Rohanů. Hlavním sídlem Rohanů byl v minulosti státní zámek Sychrov, a proto bylo nasnadě se k tomuto tématu připojit,“ doplnila.

Druhým tématem byly podle ní technické památky a jejich využití v cestovním ruchu. Ani toto zaměření nebylo zvoleno náhodou. V letošním roce oslaví jeden z nejvýznamnějších technických unikátů České republiky – horský vysílač Ještěd významné jubileum - 40 let od svého otevření v roce 1973. Navíc kabinová lanovka vedoucí na vrchol Ještědu oslaví v letošním roce 80 let svého fungování.

„I proto jsme tato jubilea vyzdvihli a podpořili v rámci propagace i na tomto veletrhu,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana.

Návštěvníci se těšili z bohatého kulturního programu, odborných přednášek, ochutnávek, zábavy pro děti i dospělé, filmového festivalu, výstavy papírových modelů z jediného muzea papírových modelů v České republice v Polici nad Metují, historických kostýmů a fotografií. Lákadlem byl i závěrečný koncert skupin Mňága&Žďorp a Vypsaná Fixa v rámci turné Tugedrtůr 2013.

Největší regionální veletrh cestovního ruchu v České republice bylo podle Hany Maierové třeba chápat zejména jako významný příspěvek k rozvoji turismu v našem a okolních krajích, ale i v celé České republice, na Slovensku a příhraničních oblastech Polska a Saska.

„Návštěvníci získali zajímavé  informace o možnostech svých dovolených, ale i podněty k jednodenním či vícedenním výletům ve svém nejbližším i vzdálenějším okolí,“ poznamenala náměstkyně.

Veletrhu se zúčastnili jako průvodci  Albrecht z Valdštejna a Bílá paní Loučenská z projektu 13. komnata. Heslo Proměny času naplnila i dopravní společnost BusLine Semily, která před Eurocentrem vystavila nádherný autobus Škoda 706 RTO z roku 1972, který si lze objednat například na výlet, svatbu či oslavu narozenin, a poté supermoderní bus.

V sobotu také byly vyhlášeny nejlepší regionální výrobky – 1. místo mezi potravinami má Ivana Jablonovská a Heinrich Swarzkopf, výrobce zmrzliny ze Stráže p. R., mezi nepotravinářskými výrobky vyhrála pětice výtvarnic pod vedením Bohdany Vydrové ze spolku Na tělo a mezi suvenýry keramický Ještěd z libereckého sdružení Tulipán. Čestné uznání si odnesl Domov Harcov Liberec, který do soutěže přihlásil velikonočního zajíčka.

Kompletní informace o veletrhu najdete na webových stránkách veletrhu www.euroregiontour.cz.

jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302