Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Evropské dotace ve výši 6 miliard Kč opět mohou proudit na projekty ROP Severovýchod

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 08. 2013 16:25

Sdílet článek

Evropská komise začne od 26. srpna opět spolufinancovat projekty dotované z Regionálního operačního programu Severovýchod. Šest miliard korun vyčleněných v Unii pro Severovýchod tak bude opět k dispozici.

„Považuji za velký úspěch, že se nám společně s hejtmany Pardubického a Královéhradeckého kraje podařilo po jednáních s dvěma ministry financí a dalšími účastníky pomoci všem třem krajům tak, abychom nezatížili jejich rozpočty a umožnili proplácení uskutečněných projektů a čerpání peněz na projekty nové.

Předpokládá se, že půjde o celých šest miliard korun, z toho čtyři miliardy bychom měli získat ještě v letošním roce,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

.„Komise přehodnotila výstupy českých auditorů, takže se finanční sankce za chyby v projektech pro Severovýchod snížila,“ dodal hejtman a zároveň předseda Regionální rady Martin Půta, který 16. srpna jednal o obnovení tak zvané „certifikace“ v Pardubicích spolu s dalšími členy Výboru Regionální rady.

Tok unijních prostředků se zastavil počátkem loňského roku kvůli chybám v projektech. Některé z nich označila Regionální rada za neopodstatněné a tedy chybně auditované.

„Evropská komise původně požadovala po Severovýchodu zaplacení 378 milionů korun coby sankce. Během posledních tří měsíců však Komise chybovost programu přehodnotila. V některých případech nám dala za pravdu, vzala v úvahu i dosud certifikované 7,3 miliardy korun, započítala i prostředky, které jsme získali zpět od příjemců,“ řekl Martin Půta.

„Poté, co uhradíme 240 milionů korun z rezervy českých národních zdrojů,“ doplnil.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky