Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Firmou roku Libereckého kraje je bylinkový Kitl, živnostníkem spořivý chalupník

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 09. 2013 12:52
  • Rozvoj

Sdílet článek

p;Oba výherci začínali netradičně - Martin Jindrák postavil první energeticky úsporný dům v České republice, majitel firmy Kitl opustil dobře placené místo v nadnárodní společnosti a rozhodl se podnikat. A daří se jim. Stali se letošními držiteli titulů Vodafone Firma roku a GE Money Bank Živnostník roku 2013 v Libereckém kraji, které si výherci převzali v libereckém hotelu Zlatý Lev v přítomnosti člena poroty hejtmana LK Martina Půty, a dále náměstkyně hejtmana Hany Maierové a radních Aleny Losové a Ivany Hujerové.

V práci jsem byl úspěšný, pěkný plat, auto, létal jsem na služební cesty po celé Evropě. Cítil jsem se ale jako ve zlaté kleci a dokázal si živě představit, jak dalších dvacet let šplhám po korporátním žebříčku. A přesně tak jsem svůj život trávit nechtěl,“ říká majitel společnosti Jan Vokurka.
Na druhém místě se mezi firmami umístilo výrobní družstvo Granát Turnov, která vyrábí šperky z tradičních českých granátů. Třetí skončil výrobce skla AJETO, spol. s r. o., Czech Glass Craft.
Energetické úspory i práce se sklem
O živnostenský titul bojovalo 224 podnikatelů. Porotu nejvíce zaujal příběh Martina Jindráka, který podniká v oblasti úsporných objektů. V roce 2004 postavil vlastní dřevěný dům – první energeticky úspornou stavbu v České republice. Nyní se věnuje především poradenství v této oblasti.
Další dvě místa patří oboru typickému pro Liberecký kraj. Druhý Karel Sobotka i bronzová Jarmila Vybíralová Kopecká pracují se sklem, což ocenila také porota. Vyzdvihla zejména to, že podnikatele je možné považovat  za umělce a jejich jméno mnohdy znají v zahraničí než v ČR.
Ocenění v kategorii Vodafone Odpovědná firma roku 2013 Libereckého kraje získala společnost AJETO spol. s.r.o. Czech Glass Craft. Zaměstnává z velké části místní obyvatele a dává jim možnost výměnných pracovních stáží v zahraničí, např. v JAR, Holandsku a Japonsku. Zaměřuje se i na rozvoj turistického ruchu - realizovala Sklářskou Krčmu, turistický ochoz v hutním provozu a připravuje naučnou stezku, Skleněný Park a zázemí pro vyžití dětí.
Slavnostní vyhlášení celostátních vítězů soutěží Vodafone Firma roku 2013, GE Money Bank Živnostník roku 2013 i Vodafone Odpovědná firma roku 2013 proběhne 4. prosince v Praze. Zároveň bude vyhlášena celorepubliková kategorie GE Money Bank Inovátor roku 2013, která oceňuje inovace uvedené do praxe.
Vodafone Firma roku Libereckého kraje 2013:
1. Kitl s.r.o., Jablonec nad Nisou
2. Granát, družstvo umělecké výroby, Turnov
3. AJETO, spol. s r. o., Czech Glass Craft, Lindava
GE Money Bank Živnostník roku Libereckého kraje 2013:
1. Martin Jindrák, Rychnov u Jablonce nad Nisou
2. Karel Sobotka, Železný Brod
3. Jarmila Vybíralová Kopecká, Jablonec nad Nisou
Vodafone Odpovědná firma Libereckého kraje 2013:
AJETO spol. s r. o. Czech Glass Craft, Lindava

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky