Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Fúze nemocnic přinese úsporu 15 miliónů Kč ročně

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 09. 2013 15:53
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Úsporná opatření, která přinesou při společné fúzi Krajské nemocnice Liberec a Panochovy nemocnice Turnov až patnáct miliónů korun ročně, se v žádném případě nedotknou jakkoli provoz zdravotnických oddělení ani jeho personálu. Vyplynulo to z důkladné analýzy nově sestaveného projektového týmu, který připravuje fúzi obou nemocnic.

Takto vysoká úspora v nákladech obou nemocnice je přitom realizovatelná bez propouštění zaměstnanců ve zdravotnické části Panochovy nemocnice v Turnově – tedy lékařů, zdravotních sester, laborantů anebo ošetřovatelů i bez snižování jejich platů. „Nelze se ale vyhnout propouštění v oblasti technických a administrativních provozů, které budou začleněny z velké části pod provozy přímo v Krajské nemocnici Liberec. Jedná se především o prádelnu, stravovací provoz anebo IT oddělení či mzdovou účtárnu a personální oddělení,“ upřesnil generální ředitel Krajské nemocnice v Liberci MUDr. Luděk Nečesaný, MBA a doplnil, že tato personální optimalizace uspoří ročně částku okolo 9 miliónů korun.

Dalších úspor lze dosáhnout ve společné obchodní politice obou nemocnice při nákupech všeobecného materiálu, specializovaného zdravotnického materiálu anebo léků. „V této rovině předpokládáme úsporu okolo 3 miliónů korun ročně,“ nastínil generální ředitel Nečesaný.

Díky fúzi Krajské nemocnice Liberec a Panochovy nemocnice Turnov bude zajišťována dodávka pacientské a zaměstnanecké stravy přímo Cateringem KNL. Obdobně zajistí prádelna v liberecké nemocnici veškeré dodávky prádla pro turnovskou nemocnici. „Turnovská prádelna by v budoucnu vyžadovala poměrně rozsáhlé finanční prostředky do vybavení a prádelna v liberecké nemocnici má stále ještě volnou kapacitu,“ dodal technický ředitel Krajské nemocnice v Liberci Ing. Jan Rais, MBA . Podobně se podle něho dá efektivně využít kapacita stravovacího provoz KNL a ve stravovacím provozu v Panochově nemocnici zahájit do budoucna přípravu jídel pro komerční sféru, například pro podniky v tamní průmyslové zóně.

Projektový tým připravil také variantu možných úsporných opatření pro Panochovu nemocnici v Turnově v případě, že by fúzi neschválilo některé ze zastupitelstev, jež o

 

ní budou v průběhu září rozhodovat. „Pokud by se pouze realizovala některá námi navržená opatření a nedošlo od ledna příštího roku k fúzi obou zařízení, potom by se úspora mohla pohybovat okolo 9 miliónů korun ročně, a s jistotou by nestačila na zajištění vyrovnaného hospodaření nemocnice, a proto by bylo třeba situaci řešit provozní dotací ze strany Města Turnov ve výši 5 až 10 miliónů korun,“ upřesnil generální ředitel liberecké nemocnice.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky