Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hasiči uctili památku Manhattanu závodem do 21. patra, Viki Cabadaj to zvládl

16. 09. 2013

Sídlo Krajského úřadu Libereckého kraje bylo o víkendu plné hasičů, policistů a záchranářů. Konal se zde již třináctý ročník Memoriálu záchranářů z Manhattanu.

Úkol byl jasný - vyběhnout co nejrychleji do posledního jednadvacátého patra budovy v „plné zbroji“ – 480 schodů!

První místo za hasiče s celkovým časem 5 minut a 45 vteřin Zdeněk Vrána a Jiří Došlík z HZS ČR LK.

 Za policisty si pomyslné zlato odnesl Tomáš Molata a Zdeněk Pleva z PČR KŘP LBK s celkovým časem 3 minuty 46 minut. Ze zástupců záchranářů si nejlépe vedla dvojce Filip Vávra a Pavel Crha ze ZZS LK a ARO LBC. Hodnotné ceny vítězům předával hejtman Libereckého kraje Martin Půta společně se statutární náměstkyní Zuzanou Kocumovou, zahájení se zúčastnili radní Petr Tulpa a Ivana Hujerová.

„Hasiči museli ještě před samotným výstupem projít vícebojem. Policisté a záchranáři to měli o něco snazší. Víceboj byl pro ně nepovinný a ani do posledního patra běhat nemuseli. Jejich cíl bylo sedmnácté patro a terasa,“ řekl za SDH Růžodol I Martin Beneš, který memoriál organizoval.

Celou akci moderoval Antonín Duchoslav alias Viki Cabadaj.

„Obdivuji hlavně ty ženské, které do toho šly. Já bych musel nejdříve hodně trénovat, abych to vůbec vyběhl,“ zmínil slavný herec těsně předtím, než byl jednou hasičkou přemluven o společný výběh do jednadvacátého patra. V samotném cíli to moderátor takto okomentoval: „Za vším hledej ženu. To sem prostě naprosto sedí. V sedmém patře jsem měl navíc krizi, ale tady hasička mi řekla něco v tom smyslu, že mě asi zdržuje, tak ať jdu před ní. To jsem přece nemohl vzdát,“ dodal s úsměvem Duchoslav s tím, že jeho týmová kolegyně mu „dala“ tři patra.

Letošní účast byla opravdu hojná. Hasičů bylo více jak dvacet osm dvojic. Policisty zde reprezentovaly tři páry a záchranáře dvě dvojice. Ti absolvovali lehčí variantu – jen 17 pater.

 „Tímto náročným závodem složky IZS chtějí uctít památku 360 hasičů a 40 policistů, kteří zahynuli při událostech při záchraně životů po tragédii 11. září 2001,“ připomněl za pořádající SDH Růžodol Martin Beneš.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588