Hasičská noc pod Ještědem měla i v dvojjazyčné podání

• 07. 10. 2013 15:50

Zažít nasazení jednotlivých týmů i organizátorů, prověřit si své dovednosti a k tomu ještě poznat vybavení dobrovolných hasičů v kraji pod Ještědem mohli během dalšího workshopu poznat kolegové křížanských hasičů z německého Cunewalde.

Hasičská noc pod Ještědem je fenoménem sama o sobě a navíc skýtá mnoho možností nejen k vyzkoušení si svých dovedností, ale i k seznámení s dobrovolnými hasiči z mnoha míst regionu a také s jejich technikou a vybavením. Obdiv německých kolegů sklidila i nápaditost a osobní nasazení, se kterou místní dobrovolníci akci připravili.

Rudy je u hasičů v Cunewalde strojníkem a jak říkají jeho kolegové dokáže opravit vše a miluje vozidla a techniku, která mají už pár let za sebou. Během hasičské noci stihl nejen sledovat jednotlivé disciplíny a některé prožít na vlastní kůži, ale i objevit několik zajímavých kousků v podještědských hasičárnách.

Jeho největším zážitkem však nebyly jednotlivé obdivuhodné výkony závodících družstev, ale chvíle kdy se svezl v tatrovce, která je stejně stará jako starosta Křižan a dodnes je využívána k zásahům místními hasiči.

Díky společnému projektu obcí Křižany a Cunewalde se však oba hasičské sbory dočkají nových zásahových vozů. A tak se již za 20 dni postaví vedle křižanské cisterny i její o 41 let mladší a modernější verze.

Celkové náklady obou partnerů tvoří v rámci projektu „Realizace společného systému prevence před živelnými katastrofami obcí Cunewalde a Křižany.“ činí 746 522 Euro a vedle obou cisteren pořídili hasiči z Křižan i Cunevalde i pytlovačky na písek a během společných setkání měli možnost porovnat své hasičské dovednosti  i vybavení a techniku partnera.

Projekt Realizace společného systému prevence před živelnými katastrofami obcí Cunewalde a Křižany se blíží ke konci, avšak další spolupráce obou hasičských sborů má před sebou ještě mnoho zajímavých akcí.

ThMgr. Hedvika Zimmermannová