Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Herečka Zdeňka Žádníková Volencová spolu s politickým vězněm Karlem Brázdou přiblížili gymnazistům z Jeronýmovky totalitu

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 12. 2013 16:09
  • Školství

Sdílet článek

Období nesvobody mapuje pro studenty středních škol 
čítanka
proti
totalitěnazvaná Abychom nezapomněli.

Včera z ní četla některé příběhy padesátce maturantů Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické v Liberci herečka Zdeňka Žádníková Volencová. Spolu s ní promluvil jeden z postižených pamětníků, vězeň Karel Brázda, dnes člen Konfederace politických vězňů, který byl v  Československu totalitním režimem pronásledován.

„V komunistických lágrech a kriminálech jsem strávil 11 let za údajnou velezradu,“ prozradil studentům Brázda, když vzpomínal na dobu své perzekuce v 50. a 60. letech 20. století.

Z ilustrované sbírky 30 pozoruhodných životních příběhů lidí postižených totalitou z 16 evropských zemí, obsahující fotografie a faksimile dokumentů, si vybrala herečka Dejvického divadla stať o hladomoru na Ukrajině mezi dvěma světovými válkami.

„Je to možná nejstrašnější příběh, o kterém se nevědělo nebo raději nemluvilo,“ upozornila Žádníková s tím, že určitou roli při výběru hrála i současná situace na Ukrajině.

Liberecká premiéra, neboť české vydání vyšlo teprve v září letošního roku, měla podle organizátora setkání, učitele dějepisu Marka Dlouhého u studentů úspěch.

„Starosta spolku Všehrd Jan Formánek přivezl na gymnázium sadu čítanek pro studenty, které nám věnoval zdarma, takže je využijeme i při další výuce,“ řekl.

Čítanku podle něj vydala Platforma evropské paměti a svědomí, nadace Konrad-Adenauer-Stiftung vydala Platforma evropské paměti a svědomí a Konrad-Adenauer-Stiftung s podporou Evropského institutu odkazu šoa a ve spolupráci se Spolkem českých právníků Všehrd a pod záštitou Ministerstva školství,  mládeže
a
tělovýchovy
ČR. Celý projekt vede vnučka Jaroslava Heyrovského Neela Winkelmann – Heyrovská. Čítanku
doprovází
soubor
krátkých
dokumentárních
filmů
o
obětech
totalit.


Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky