Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hlasujte, zda Liberecký kraj je otevřený či zavřený vůči veřejnosti

Mgr. Langer Jiří, Ph.D.

  • 20. 09. 2013 16:48

Sdílet článek

Soutěž Otevřeno x Zavřeno hodnotí otevřenost úřadů a dalších institucí veřejné správy.

Cena veřejnosti 2013

Cena veřejnosti je součástí soutěže Otevřeno x Zavřeno, ve které nominace hodnotí přímo občané. Hlasování o cenu veřejnosti probíhá online kliknutím na zatržítko u příslušné nominace v dolní části stránky se seznamem nominací a odesláním své volby prostřednictvím tlačítka "hlasuj". Po odhlasování se v dolní části stránky zobrazí průběžné výsledy. Každý občan může hlasovat o Cenu veřejnosti 2013 pouze jednou v kategorii Otevřeno a jednou v každé ze 3 kategorii Zavřeno. Z každé IP adresy lze hlasovat jen jednou.

Hlasování bude ukončeno 25. 9. 2013 ve 14 hodin. Slavnostní vyhlášení a předání ceny veřejnosti v podobě smaltovaných cedulí bude společně s cenami poroty 1. 10. 2013 v konferenčním prostoru Era svět, Jungmannovo náměstí 6, Praha 1.

·Nominace č. 25 – Liberecký kraj

  • Jako první mezi kraji používá registr smluv, a dokazuje, že zveřejňování smluv stojí minimum času - deseti tisícinu toho, co se na úřadě odpracuje.
  • Konkrétní čin:
    V r. 2013 na portal.gov.cz vznikl veřejný registr smluv. Zuřila také bitva o to, zda není pro povinné subjekty příliš nákladné zveřejňovat všechny svoje smlouvy. Kritici zleva zprava generovali fantasmagorická čísla, jak zveřejňování smluv zatíží obce statisícovými náklady. Liberecký kraj ale začal všechny smlouvy zveřejňovat. Ověřil tak, že administrativní a tedy finanční náročnost se rovná faktické nule, na zveřejnění smluv v registru se vynaloží jedna deseti tisícina času odpracovaného na úřadě. Tím Liberecký kraj vyvrátil, že transparentnost může mít negativní dopady na funkčnost povinných subjektů a ukázal, že pochybnosti, které šíří Svaz měst a obcí a podobné organizace, jen zakrývají neochotu k transparentnosti ze zištných důvodů.
  • Hodnocení organizátora:
    Mimořádný průkopnický čin posunul představy o transparentnosti zásadním způsobem. Dosud zveřejňovalo smlouvy jen několik měst s mnohem menší agendou. Kraj přinesl důkaz o tom, že když se chce, tak to jde.
  • www stránky: http://www.kraj-lbc.cz/

Přejít k hlasování

http://www.otevrete.cz/hodnoceni-uradu/soutez-otevreno-zavreno/cena-verejnosti-2013/otevreno/#zp25

 

Soutěž zejména hodnotí kvalitu poskytování informací občanům, otevřenost rozhodování, účast veřejnosti na rozhodování a svobodu šíření informací, jako je například whistleblowing nebo cenzura v radničních periodikách. Nominovány mohou být nejen klasické úřady, ale také firmy ovládané státem či krajem, obcí, a též veřejné nemocnice, školy, výzkumné instituce, profesní komory, zdravotní pojišťovny a další povinné subjekty.

V kategorii ZAVŘENO:

  • Přístup k informacím - Například vyřízení žádosti o informace, zveřejňování informací o jednání a hlasování zastupitelstva, rady, ministerstva.
  • Svoboda projevu - Nevyváženost v radničním periodiku, zastrašování oponentů či novinářů, využití veřejných peněz k propagaci vedoucích politiků.
  • Účast občanů na rozhodování - Například (ne)projednání významných rozhodnutí s veřejností, zatajení důležitých rozhodnutí.


V kategorii OTEVŘENO:

  • "Otevřená data" - zda úřad poskytuje některé své databáze ve snadno zpracovatelném formátu nebo využívá některé aplikace k prezentaci svých databází občanům.
  • Přístup k informacím - Například vyřízení žádosti o informace, zveřejňování informací o jednání a hlasování zastupitelstva, rady, ministerstva, internetové aplikace poskytující informace on-line (např. o
    čerpání rozpočtu).
  • Svoboda projevu - Vyváženost v radničním periodiku, internetové stránky umožňující výměnu názorů, pravidla pro propagaci instituce a jejích představitelů.
  • Účast občanů na rozhodování - Například projednání významných rozhodnutí s veřejností, zveřejňování důležitých rozhodnutí, internetové zapojení veřejnosti do zajištění veřejných služeb, vytváření zpětné vazby (web 2.0).

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky