Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Horolezci hodlají vytyčit via ferratu na Frýdlantské cimbuří

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 09. 2013 19:39

Sdílet článek

Záměrem Horolezeckého oddílu Hejnice je vybudovat na turisticky přístupný vrchol Frýdlantského cimbuří v Jizerských horách, v blízkosti obce Bílý Potok, zajištěnou horolezeckou cestu tzv. via ferratu.
Jejich nápad podporují Lesy ČR jako vlastník pozemku, Zastupitelstvo města Hejnice, Horská služba Jizerské hory a nově i Liberecký kraj, když se záměrem byl seznámen hejtman LK Martin Půta.

„Nyní se chystáme podat žádost o výjimku z ochranných podmínek NPR na CHKO Jizerské hory, protože vrchol vyhlídky se nachází v národní přírodní rezervaci,“  informoval za  NĚJ Hejnice a  HO Lokomotiva Liberec Martin Marek, zvaný Čokař, s tím, že   o stejný záměr usiloval oddíl už v roce 2009 společně s horolezci ze Saska.

„Nápad se ale tenkrát nesetkal s pochopením. Ochranáři  namítali, že podobné "atrakce" jinak velice populární v alpských zemích, u nás nemají tradici, místo ani smysl,“ doplnil.

V současné době již ale existuje   via ferrata v Semilech, kde se ukazuje, že i přes velmi vysokou návštěvnost k poškozování přírody nedochází.  

„Lidé, kteří na ferratu chodí, mají k přírodě vztah a umí se v ní chovat,“ tvrdí Marek.

Ferrata na Frýdlantské cimbuří  by byla  dlouhá 300 metrů, tedy 3 krát delší, než má v Semilech.

„Obtížnost by měla být taková, aby výstup zvládly děti s doprovodem i aktivní senioři, jinak řečeno co nejširší okruh návštěvníků,“ popisuje Čokař. s tím, že by mohla výborně doplňovat v regionu už dnes úspěšný projekt Singltreku pod Smrkem.
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky