Hotel Ještěd zdobí původní salónek s 12 křesly a novým stolem podle architekta Otakara Binara

• 20. 09. 2013 16:55

Na Ještědu na počest 40. výročí otevření hotelu a radiokomunikační Hubáčkovy věže se dnes otevřel obnovený restaurační salónek s 12 replikami původních bílých křesel a stolu s černou deskou navržených architektem Otakarem Binarem. Vernisáže salónku se zúčastnili kromě autora hejtman LK Martin Půta, jeho náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Hana Maierová, ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek, spolumajitel společnosti Ještěd, s.r.o., Petr Šmaus, předsedkyně občanského sdružení Ještěd73 Milena Lánská a mnoho sponzorů a dárců a dalších hostů.

Renovaci salónku ze 70. let minulého století zajistilo Občanské sdružení Ještěd73. Na financování ve výši cca 350 tisíc Kč se dohodly České radiokomunikace, Liberecký kraj a provozovatel Ještěd s.r.o. Například Liberecký kraj přispěl částkou sto tisíc korun.

„Do včerejšího dne se na salónek podařilo zajistit dary v celkové výši 519.356 Kč od 48 dárců. Ti, kteří přispěli na celé křeslo, mohou mít na nábytku štítek se svým jménem,“ uvedla předsedkyně sdružení Ještěd73. Jsou to například České radiokomunikace, Liberecký kraj, Konsepti, Filinger a.s. Hubáčkovi, Liberecký kraj, Ještěd s.r.o., Gemini a další.

V dalších etapách přibude dalších 6 křesel a dále případně koberec v celém salónku,“ dodala.

Podle ředitele Severočeského muzea Jiřího Křížka se nová křesla vyráběla podle jediného zachovalého originálu, který vlastní fotograf Jiří Jiroutek.

„Ta nová křesla jsou lepší, hladší, za našich časů se těžko sháněla pěkná bílá teletina,“ posteskl si, ale s úsměvem,  Otakar Binar a dodal, že to bylo jeho první navržené křeslo v životě.

„Všechno je to ale zásluha Hubáčka, to byl velký tahoun, pořád spěchal,“ doplnil skromně.

Na závěr vernisáže byl rozkrojen dort ve tvaru salónku a začalo zkoušení pohodlného posezení.

Veřejnost si salónek prohlédne poprvé 21. září, kde se na Ještědu od 9 do 21 hodin konají oslavy k 40. výročí jeho otevření v roce 1973.

„Je dobře, že jsme místo mnoha tisíc korun na kapelu, která zahrála na předchozích oslavách Ještědu, a po koncertu po ní nic nezbylo, letos věnovali peníze na salónek, který tu zůstane, a lidé jej uvidí na vlastní oči, jak vypadal v roce 1973,“ řekl hejtman.

„Oceňuji, že se to stihlo do slavností, když se nejprve předpokládalo, že salónek bude hotov nejdříve ke konci roku,“ dodala náměstkyně hejtmana.

Veřejná sbírka:

Zvláštní účet veřejné sbírky povolené Krajským úřadem Libereckého kraje.

Název sbírky: Ještěd 73, Číslo sbírkového účtu: 259 826 549 / 0300, ČSOB, a.s. Jablonec n. N.

· Kontakty:

JEŠTĚD 73, Milena Lánská, předsedkyně občanského sdružení