Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jak správně organizovat Veřejné sbírky na území Libereckého kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 02. 2013 15:43

Sdílet článek

 

Agenda veřejných sbírek se řídí zákonem č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách a o změně některých zákonů.

Co to vlastně veřejná sbírka je? Dle litery zákona: „je veřejnou sbírkou získávání a shromažďování dobrovolných peněžitých příspěvků od předem neurčeného okruhu přispěvatelů pro předem stanovený veřejně prospěšný účel, zejména humanitární nebo charitativní, rozvoj vzdělání, tělovýchovy nebo sportu, nebo ochrana kulturních památek, tradic nebo životního prostředí. Sbírku je oprávněna konat za podmínek stanovených tímto zákonem pouze právnická osoba“.

Od roku 2002 do února 2013 bylo celkem oznámeno a konáno na území Libereckého kraje 203 veřejných sbírek. Z toho bylo vyhlášeno celkem 58 povodňových sbírek. A to v roce 2002 - 31 veřejných sbírek a v roce 2010 - 27 veřejných sbírek. V obou případech se jednalo o srpnové povodně na území Libereckého kraje, kdy většinou obce a města Libereckého kraje pořádaly veřejné sbírky na pomoc postiženým těmito povodněmi.

Ve většině případů se na našem území konají veřejné sbírky, které mají ve svém účelu opravu či rekonstrukci nějaké kulturní památky. Druhou takovou skupinou je pořádání veřejných sbírek jinou právnickou osobou, většinou občanskými sdruženími či nadacemi, a to za účelem humanitárním. Pomoc zdravotně postiženým, hendikepovaným spoluobčanům.

K 1. 7. 2012 prošel zákon o veřejných sbírkách novelou, a ta přinesla pro pořádající právnické osoby některé pro ně příjemné novinky. Například se veřejné sbírky dají pořádat na dobu neurčitou ( dříve na dobu max. 3 roky), pokud se veřejná sbírka koná na dobu kratší jak tři měsíce formou sběracích listin či pokladničkami, nemusí se zřizovat bankovní účet, který se zakládá samostatně pro konání veřejné sbírky. To je jen malý výňatek ze zákona. Také však nastala pro právnické osoby novinka v tom, že se v zákoně o veřejných sbírkách objevily přestupky a správní delikty. Takže v případě jeho nedodržování jsme povinni řídit se i těmito nepříjemnými paragrafy zákona o veřejných sbírkách.

Právnická osoba, která pořádá veřejnou sbírku, kterou je povinna oznámit u příslušného krajského úřadu ( v Libereckém kraji Krajský úřad Libereckého kraje, správní odbor ) musí každý rok předkládat průběžné vyúčtování, a při ukončení celkové vyúčtování veřejné sbírky ke kontrole. A zde by bylo zcela na místě ( až na nějaké výjimky ) zcela pochválit všechny obce a města Libereckého kraje, které kdy pořádaly veřejnou sbírku a i právnické osoby, že vždy je naše spolupráce naprosto perfektní, a za to jim patří dík.

Takže přeji všem kdo pořádá, či se teprve chystá veřejnou sbírku pořádat, hodně štěstí.

 

Diana Pospíšilová       
Správní odbor

oddělení matrik a státního občanství

agenda veřejných sbírek

Krajský úřad Libereckého kraje
U Jezu 642/2a  *  461 80  Liberec 2
tel.: +420 485 226 320  *  fax: +420 485 226 360
e-mail: diana.pospisilova@kraj-lbc.cz  *  www.kraj-lbc.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky