Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj dětské dopravní hřiště, pokud Liberec nezmění názor, zřejmě prodá

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 10. 2013 12:47

Sdílet článek

Statutárnímu městu Liberec  bylo ze strany Libereckého kraje nabídnuto převzetí projektu rekonstrukce a modernizace Dětského dopravního hřiště v Liberci spolufinancovaného z programu IPRM, který připravil LK k  převzetí. Město mělo předpokládanou finanční spoluúčast cca 2,5 mil. Kč.

Projekt zahrnoval opravu stávající budovy DDH, výstavbu nové budovy a rekonstrukci plochy DDH. SML Žel, tuto nabídku dle mediálních zpráv, město neakceptovalo, ač v úvodu ledna letošního roku ústy náměstka primátora Jiřího Šolce deklarovalo –„Je jasné, že Dětské dopravní hřiště v Liberci slouží takřka bez výjimky libereckým dětem. Ostatní města v kraji si svá dopravní hřiště řeší také sama a v rámci svých rozpočtů,“ řekl mimo jiné.

V tehdejším prohlášení by dopravní hřiště mohla mít podle náměstka primátora ve správě Městská policie Liberec, která by tak rozvinula preventivní a školící činnost. Liberec má v plánu zřízení školícího centra pro strážníky, což by výrazně ulehčilo systém povinného vzdělávání strážníků MP Liberec a okolních měst a obcí. Strážníci totiž musí v současné době na povinná školení dojíždět mimo Liberecký kraj a to se prodražuje mj. na osobních nákladech. Budoucí akreditované školicí středisko by mohlo sloužit strážníkům z okolních měst a obcí. Od tohoto záměru nyní představitelé města upustili?

V současné době je mezi LK a SML podepsána smlouva č. OLP/906/2013  o spolupráci při zajištění dopravní výchovy a systematického výcviku mladých cyklistů na DDH v Liberci. Platnost smlouvy je do 30. 6. 2014 a součástí smlouvy je možnost využívání objektu DDH ze strany městské policie která provádí výuku dopravní výchovy.

Nejnovější jednání se uskutečnilo 30. září v budově radnice za účasti primátorky, náměstka hejtmana Marka Pietera a radního za dopravu Vladimíra Mastníka. Z úst primátorky Statutárního města Liberec zaznělo, že město Liberec nemá zájem o koupi ani pronájem Dětského dopravního hřiště a upřednostňuje výstavbu nového dětského dopravního hřiště v areálu ve Vesci.

Liberecký kraj konstatuje, že oproti stávající poloze DDH, ležícímu přímo u autobusové zastávky MHD (zast. Dopravní hřiště), bude pro žáky základních škol mnohem hůře dostupné, když nejbližší zastávka MHD (zast. Vesec U Střediska) je od zamýšleného areálu DDH ve Vesci vzdálena cca 1,5 km.  Doprava dětí na povinnou výuku dopravní výchovy pro žáky 4. tříd by tak pro školy byla daleko komplikovanější a časově náročnější. Rovněž z hlediska využití DDH ze strany veřejnosti je jeho umístění mimo centrum města zcela nevhodné a DDH by tak dle našeho názoru bylo minimálně využívané.

„Pokud vedení města nezmění názor, bude DDH definitivně uzavřeno 30. 6. 2014 a nabídnuto ke koupi,“ zdůraznil hejtman LK Martin Půta.

Liberecké dopravní hřiště nebylo jako jediné dopravní hřiště v minulosti bezplatně převedeno z Centra služeb pro silniční dopravu na město. Jeho majitelem byla TJ SLAVIA Liberec a systematickou dopravní výchovu prováděla Střední škola strojní, stavební a dopravní Liberec.

Hlavním důvodem pro zakoupení DDH byla podle předchozího vedení kraje potřeba rekonstrukce stávajícího objektu a jeho vybavení, neboť objekt byl vybudován v roce 1972 a stav již neodpovídal potřebám moderní formy výuky dopravní výchovy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky