Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj ocenil Město Jilemnice na semináři Život s památkami 200 tisíci Kč

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 06. 2013 12:45

Sdílet článek

Město Jilemnice převzalo minulý týden z rukou  Hany Maierové, náměstkyně hejtmana pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury, finanční dar ve výši 100.000 Kč za vítězství v krajském kole soutěže o „Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v roce 2012“. Stejnou finanční odměnu pak městu udělil též Liberecký kraj za jeho celostátní vítězství. Symbolický šek předala Zuzana Kocumová, statutární náměstkyně hejtmana pro resort zdravotnictví, tělovýchovy a sportu.

Od přijetí Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón jako nástroje na podporu obnovy historických jader měst uplynulo v loňském roce již 20 let. Na připomenutí tohoto výročí byl zaměřen i 4. ročník semináře „Život s památkami“ pořádaný Krajským úřadem Libereckého kraje, odborem kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Cílem tohoto ročníku byla především prezentace problematiky městských památkových zón v rámci Libereckého kraje, bližší představení Programu regenerace a výměna zkušeností ohledně jeho realizace mezi zástupci jednotlivých měst“, uvedla PhDr. Hana Maierová, pod jejíž záštitou se seminář konal.

Na území Libereckého kraje bylo Ministerstvem kultury ČR vyhlášeno celkem 15 městských památkových zón, jejichž cílem je zachování historického prostředí a kulturních hodnot ve vybraných městských jádrech. „Do Programu regenerace se však opakovaně zapojují pouze některá města, a proto bylo naší snahou rozšířit povědomí o jeho fungování i mezi ostatní zástupce dotčených měst a motivovat je k účasti na soutěži o „Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu“, dodala dále PhDr. Maierová.

Sama Jilemnice realizuje na svém území Program regenerace již po mnoho let. Již v letech 2008 a 2009 byla nominována na Historické město roku, ale první příčka jí tehdy unikla. Dosažení 1. místa, které přineslo 1.000.000 Kč na další obnovu památkové zóny, se podařilo až v loňském roce. „Z pohledu památkové péče je to úspěch nejen samotné Jilemnice, ale i úspěch celého Libereckého kraje, který může být na takového reprezentanta svého území právem hrdý. I z tohoto důvodu jsme se v rámci semináře rozhodli Jilemnici odměnit za její dlouholetou práci mimořádným finančním darem, který zohledňuje nejen její vítězství krajské, ale i to celostátní“, doplnila náměstkyně PhDr. Maierová.

Kromě prezentace městské památkové zóny Jilemnice zazněly na semináři příspěvky představující městskou památkovou zónu Lomnice nad Popelkou a Turnov a představeny byly i úspěšně realizované projekty památkově chráněných objektů ve Frýdlantu. Historii a důvody ochrany historických jader měst prezentovali i pracovníci Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky