Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj připravuje záměry na opravy silnic II. A III. třídy do operačních programů

04. 12. 2013

Rada kraje schválila záměry zahájení projekční přípravy akcí, které bude chtít v budoucnu přihlásit do výzev operačních programů.

Jedná se o akce na silnících II. a III. třídy, konkrétně o přípravu do níže uvedených tří programů:

1.      Operační program doprava (2014 – 2015)

Připravuje se revize operačního programu doprava tak, aby mohly být zbylé finanční prostředky z tohoto programu použity na opravy a rekonstrukce silnic II. a III. třídy. Předpokládá se rozdělení cca 10 miliard Kč pro všechny kraje v České republice, pro Liberecký kraj lze odhadnout maximální výše dotace 600 mil. Kč. V současné době se připravuje vypsání předmětného programu a výše poskytnutí dotace (předpoklad dotace 85 % až 92,5 %) a výše spoluúčasti (předpoklad 7,5 % až 15 % spoluúčast). Ukončení realizace projektů z operačního programu doprava je červen roku 2015. Státní fond dopravní infrastruktury připravuje program, z něhož by bylo možné cca od jara roku 2014 předfinancování akcí krajů.

Liberecký kraj v rámci tohoto operačního programu plánuje realizovat rekonstrukce a opravy silnic II. a III. třídy z indikativního plánu oprav, který byl Radou kraje schválen dne 7. 5. 2013. Konkrétně jsou navrženy akce z priority 1 – 4 z uvedeného seznamu, který je přílohou číslo 1 tohoto materiálu. Všechny uvedené akce, jsou navrženy na vyřazení ze silniční sítě a z tohoto důvodu navrhuje Liberecký kraj prioritně opravit ty úseky pozemních komunikací, které si příslušná obec po jejich opravě bezúplatně převezme. Liberecký kraj osloví s touto nabídkou samosprávy dotčených obcí se žádostí o stanovisko obecního či městského zastupitelstva. Dále plánuje Liberecký kraj připravit z OPD nevyhovující úseky silnic II. třídy a vybrané úseky silnic III. třídy z nižších priorit.

Předpoklad finančních prostředků na projekční přípravu, která by následně mohla být uplatněna jako uznatelných náklad dle výše dotace, je cca 10.000.000 Kč.

2.      Program přeshraniční spolupráce CÍL 3 – česko – polský program (2014 – 2020)

V současné době probíhá příprava programů přeshraniční spolupráce pro období 2014-2020. U česko - polského přeshraničního programu je utvořena pracovní skupina, která je složena ze zástupců krajských úřadů, vojvodství, jednoho zástupce za euroregiony na české straně a jednoho zástupce za polské euroregiony a MMR ČR. První výzva v tematické oblasti 7 podpora udržitelné dopravy a odstraňování překážek v klíčových síťových infrastrukturách je plánovaná na podzim roku 2014 a z tohoto důvodu je nutná příprava záměrů. Plánovaná výše dotace je 90 %, spoluúčast žadatele 10 %. V příloze číslo 2 je uveden odsouhlasený seznam konkrétních akcí s polskou stranou, který Rada kraje vzala na vědomí. Předpoklad finančních prostředků na projekční přípravu, která by následně mohla být uplatněna jako uznatelných náklad dle výše dotace, je cca 13.000.000 Kč.

3.      Integrovaný regionální program (IROP 2014 - 2020)

Příprava akcí v oblasti dopravní infrastruktury do nového programu IROP (budoucí současné Regionální operační programy). Podmínky čerpání dotace a výše alokace se momentálně připravují. V příloze číslo 3 je uveden seznam akcí, navržených k přípravě či aktualizaci projektových dokumentací do budoucího operačního programu, který Rada kraje vzala na vědomí. Předpoklad finančních prostředků na projekční přípravu, která by následně mohla být uplatněna jako uznatelných náklad dle výše dotace, je cca 13.000.000 Kč.

Viz také video: http://www.youtube.com/watch?v=XHhMOdhlg1g

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588