Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraje chtějí hrát důstojnější roli v přípravě programů spolufinancovaných z EU

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 03. 2013 15:17

Sdílet článek

 

Komise pro financování a evropské fondy Asociace krajů ČR se sešla na svém mimořádném jednání 12. března v Pardubicích.

Kraje chtějí předložit připomínky k návrhu ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti a také být partnery při tvorbě nových operačních programů pro čerpání evropských financí v období 2014 – 2020.

V současné době nejsme spokojeni se svou rolí v tomto procesu,“ zdůraznil náměstek hejtmana LK pro ekonomiku Marek Pieter.

Návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti je podle něj především reakcí na navyšování zadlužení ČR k HDP. V návrhu je podmínka v případě zadlužení nejméně 48%HDP

„Návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti byl už částečně upraven podle připomínek krajů, ale stále nesouhlasíme s tím, aby kraje nemohly využívat přebytky z minulých let. Návrh zákona v tomto bodě podle nás omezuje ústavní právo na samosprávu územních samosprávních celků. Vládě tedy budeme adresovat konkrétní připomínky,“ uvedl náměstek.

Členové komise také odsouhlasili stanovisko krajů k přípravě programů spolufinancovaných z Evropské unie v příštích letech.

„Považujeme dosavadní způsob projednávání a rozhodování vlády v této oblasti za těžko přijatelný. Požadujeme, aby se kraje staly právoplatnými členy pracovní skupiny a účastnily se příprav Dohod o partnerství i v jednotlivých regionech. V souladu s politikou Evropské unie jsme přesvědčeni, že o 30 procentech prostředků z Unie by se mělo rozhodovat na regionální úrovni,“ uvedla koordinátora této problematiky pro Asociaci krajů Klára Dostálová s tím, že veškeré závěry podléhají ještě schválení Rady Asociace krajů ČR.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky