Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská města Severovýchodu pokročila v realizaci projektů ROP

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 06. 2013 13:33

Sdílet článek

Členové Monitorovacího výboru zřízeného při Regionálním operačním programu NUTS II Severovýchod se setkali 7. června v Liberci. Schválili převedení 250 milionů korun na dopravní projekty a souhlasili s hlasováním perrolam o přijetí 600 milionů korun z ROP Severozápad a Operačního programu Technická pomoc.

Hovořilo se také o proplacených dotacích, o integrovaných plánech krajských měst i pozastavené certifikaci. Jednání se zúčastnili také Monika Tchavdarová a Christos Gogos z Evropské komise.  Celkem 739 nových pracovních míst, 202 kilometrů cyklostezek, 83 veřejných dopravních prostředků, 40 rekonstruovaných náměstí a parků nebo 75 sportovišť a dětských hřišť v severovýchodních Čechách, to je stávající bilance projektů realizovaných díky dotacím z ROP Severovýchod.

Více než 600 projektů by bez ROP Severovýchod nevzniklo, a to je třeba vidět vedle problémů, které Regionální rada Severovýchod v současné době řeší,“ řekl pověřený ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák. K rizikovým oblastem v současné době patří veřejné zakázky, nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně, posuny finančních plánů a mnohokrát zmiňované pozastavení certifikace.

„Mohu-li mluvit za samosprávy, od roku 2007 se několikrát změnil pohled ministerstva financí na veřejné zakázky. Příjemci dotací tak nemají jistotu, že ačkoliv dovedou veřejnou zakázku s nejlepším úmyslem do konce, ta projde kontrolou a je uzavřena bez nálezu, po čase je Auditním orgánem ministerstva financí označena za chybnou a příjemci jsou nuceni, často bez vlastního zavinění, vracet dotace. To mnohé z nich odradí od realizace dalších projektů,“ uvedl liberecký hejtman a předseda Regionální rady Martin Půta.

Tématem jednání byly i projekty krajských měst. Pardubice realizují devět projektů, pět z nich už dokončily. Na počátku rekonstrukce je pěší zóna na třídě Míru, Tyršovy sady, další modernizace sportovního areálu TJ Sokol Pardubice I. a loděnice oddílu kanoistiky. Hradec Králové dokončil devět projektů. Práce finišují při rekonstrukci Šimkových sadů či náměstí 28. října, stavebních úpravách gymnázia J. K. Tyla, připravuje se i rekonstrukce Bílé věže. Liberec dokončil čtyři projekty, nyní revitalizuje městské lázně, rekonstruuje obchodní akademii a jazykovou školu a Centrum aktivního odpočinku Lidové sady, parky Lidové sady II,

Podle Christose Gogose krajská města výrazně pokročila v realizaci projektů, zejména pak Hradec Králové.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky