Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberec, Hradec Králové a Pardubice a získaly na své projekty ROP 270 milionů Kč

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 12. 2013 14:35

Sdílet článek

Výbor Regionální rady Severovýchod zasedl letos naposledy, a to 18. prosince v Liberci. Podpořil osm projektů realizovaných v Hradci Králové, Pardubicích a v Liberci a rozdělil 270 milionů korun.
 

Z osmi schválených projektů je nejnákladnější rekonstrukce bývalého kojeneckého ústavu a dětského domova v Liberci. Liberecký kraj tak vybuduje se 122 milionovou dotací z Unie lůžkový hospic s 28 jednolůžkovými pokoji pro klienty včetně pěti pokojů pro personál. Změní se dispozice objektu, dojde i na sadové úpravy. Zanedbaný objekt tak začne znovu sloužit veřejnosti.  Kraj přidá ze svého rozpočtu 21,6 milionů korun.

„Získali jsme nakonec dotaci ve výši cca 110 mil. Kč,“ upřesnil hejtman LK Martin Půta, zároveň předseda Regionální rady ROP Severovýchod.

„V současné době probíhá výběrové řízení, pokud vše půjde bez problému, s rekonstrukcí se začne v průběhu dubna příštího roku,“ doplnil.

Hradec Králové získal 34,9 milionovou dotaci na rekonstrukci Bílé věže na Velkém náměstí. K dotaci přispěje 8,3 miliony korun. Práce by měly skončit v prosinci 2014.
Fotbalový klub Krásná Studánka v Libereckém kraji bude rekonstruovat sportoviště díky 13,2 milionové evropské dotaci z ROP Severovýchod. Klub zaplatí 2,3 miliony korun. Práce potrvají od dubna do srpna příštího roku.
V libereckém Doubí postaví Centrum podpory historického motorismu dotované 15,7 miliony korun z Evropské unie. Ze svého dá příjemce 2,7 milionů korun. Stavět se bude od ledna do května 2014.

Město Liberec rozšíří ve Vratislavicích nad Nisou fotbalové hřiště, a to s 23,6 milionovou unijní podporou. Město uvolní na tento projekt 4,1 milion korun. V srpnu příštího roku by mělo být vše hotovo.

V Liberci se bude díky 13,9 milionové dotaci rekonstruovat ZŠ Sokolovská. Projekt dofinancuje město 2,4 miliony korun. Stavět se bude od ledna do konce června 2014. Ve stejném termínu na ZŠ Sokolovského a ZŠ Vrchlického město postaví sportovní centrum pro mládež dotované 12,6 miliony korun. Město Liberec vyčlenilo na projekt 2,2 miliony korun.
Město Pardubice může v březnu, jak plánovalo, začít s rekonstrukcí zanedbaného parku Na Špici. Získalo 33,4 miliony korun z ROP Severovýchod. Projekt dofinancuje 5,9 miliony korun.

 „Obnovíme cesty, mobiliář i veřejné osvětlení v parku, vybudujeme dětské a víceúčelové hřiště, postavíme vzdělávací pavilon, instalujeme nové herní prvky a oživíme zeleň,“ komentovala záměry města pardubická primátorka Štěpánka Fraňková. Pokud vše půjde podle plánu, o výsledku se veřejnost přesvědčí za rok v prosinci.

Výbor se zabýval také žádostí společnosti Senior Chrudim. Šlo o prodloužení termínu dokončení projektu a prominutí odvodu za porušení rozpočtové kázně.

„Při realizaci projektu se změnily dispozice objektu natolik, že skutečný stav objektu nyní neodpovídá projektové dokumentaci. Příjemce dotace přitom Úřad Regionální rady o změnách neinformoval, takže porušil dotační pravidla. Pochybení bylo ale více. Nyní je společnost Senior Chrudim v exekuci a Výbor dnes rozhodl, že odstoupíme od dotační smlouvy,“ vysvětlil Martin Půta, předseda Regionální rady Severovýchod.

Po intervenci České národní banky se navýšil rozpočet ROP Severovýchod o 400 milionů korun.

„V programu tedy zbývá 1,9 miliard korun, které je třeba ještě rozdělit příjemcům dotací. Koruna ale může opět posílit, o vyhlášení dalších výzev rozhodneme v příštím roce,“ uvedl Vašák.

 

Aktuální zpráva: Evropská komise 17. prosince schválila změnu v ROP Severovýchod. Šlo o 250 milionů korun, které budou místo projektů zaměřených na cestovní ruch využity na rekonstrukce a modernizace silnic druhé a třetí třídy. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky