Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podpořil Léčebnu respiračních nemocí ve Cvikově v investicích i nákupu přístrojů

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 10. 2013 17:20
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Léčebnu respiračních nemocí ve Cvikově, konkrétně její dětskou část, navštívila v minulém týdnu náměstkyně hejtmana LK pro zdravotnictví Zuzana Kocumová.

Ředitel léčebny Rudolf Focke ji v průběhu prohlídky budov informoval o hospodaření léčebny a zásadních tématech zdravotnické politiky státu, které negativně ovlivňují fungování dětské léčebny.

„Hospodaření je zatím díky roční provozní dotaci 2 375 tisíc Kč od Libereckého kraje vyrovnané. Přes veškerá rizika předpokládáme, že tento pozitivní trend do konce roku udržíme,“ potvrdil ředitel.

Podle něj vzhledem k nejistotě na konci letošního roku, způsobenou rozhodnutím ústavního soudu o zrušení plateb regulačních poplatků, připravuje Dětská léčebna Cvikov ve spolupráci s úřadem práce čtyři projekty zaměřené na zaškolení vybraných pracovníků v nových zdravotně rehabilitačních technikách a terapii.

„Jedná se především o muzikoterapie, relaxační masáže, výtvarné techniky a cvičení s gumami dle metodiky pana MUDr. Smíška. Celkový objem projednávaných projektů by neměl přesáhnout 400 tisíc Kč. Ukončení projektu by mělo být do 31. 12. 2013,“ uvedl Rudolf Focke s tím, že v dalším období bude hodně záležet na zájmu pacientů o krajský ústav, ale hlavně  na  stabilním financování léčebných pobytů ze strany pojišťoven, zejména pak VZP, Vojenské ZP, ZP Ministerstva vnitra a ostatních pojišťoven.

Podle náměstkyně hejtmana je financování  léčeben a také  lázeňství v současné době velmi napjaté a dosud nevyjasněné.

„Oceňuji, že ve cvikovské  léčebně nečekají, jak vše dopadne, neboť například regulační poplatky mají významný vliv na výši příjmu  ústavu, ale s předstihem školí zaměstnance v nových technikách, které by měly přilákat další klienty,“ řekla Zuzana Kocumová.

Podle ní již kraj v letošním roce poskytl léčebně finanční dotaci na celkovou rekonstrukci dvou čistíren odpadních vod. 

„Cílem této akce je snížit náklady na údržbu a energie. Návratnost této investice by neměla přesáhnout dva roky,“ vysvětlil ředitel

„Liberecký kraj dále schválil nákup nového bronchoskop  přístroje na vyšetření dýchacích cest. Tato investice je nezbytně nutná pro provoz bronchoskopického sálu. Náklady na nákup nového bronchoskopu by neměly přesáhnout 250 tisíc Kč,“ nastínila náměstkyně, která se na závěr jednání zapsala do 102 let staré pamětní knihy.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky