Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mezi vítězi 16. ročníku Exportní ceny je i vývozce skleněných perlí z Libereckého kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 11. 2013 12:07
  • Rozvoj

Sdílet článek

 Šestnáctý ročník prestižní soutěže Exportní cena DHL UniCredit zná své vítěze. V pondělí 25. listopadu 2013 proběhlo v pražském Kongresovém centru na Vyšehradě jejich vyhlášení.

V kategorii „Středně velká společnost“ zvítězila Chropyňská strojírna a.s. (významným dodavatelem svařovacích, montážních a dopravních linek určených především pro automobilový průmysl ve střední a východní Evropě). Vítězem kategorie „Malá společnost“ se stala společnost FLAJZAR, s.r.o. (zabývající se internetovým prodejem elektroniky, součástek a dílů). Zakladatelem soutěže je logistická společnost DHL Express CZ, generálním partnerem UniCredit Bank. Záštitu opět převzala agentura CzechTrade, která stála rovněž u zrodu této soutěže. Odborným garantem je společnost COFACE CZECH.

Vítězem kategorie „Exportér regionu – Liberecký kraj“, kterou zaštítil hejtman LK Martin Půta, se stala společnost G&B beads, s.r.o. z Jablonce nad Nisou (jeden z největších výrobců tradičních českých skleněných perlí), která současně obsadila i 3. místo v kategorii „Malá společnost“. “Exportérem teritoria – země Visegrádské čtyřky" byla zvolena společnost Chropyňská strojírna, a.s., vítěz kategorie “Středně velká společnost".

Zbývající dvě ocenění „Nejúspěšnější klient CzechTrade“ a „Nejúspěšnější klient CzechTrade z Jihomoravského kraje“ získaly JULI Motorenwerk, s.r.o. (patří k největším světovým výrobcům manipulační techniky) a T Machinery a.s. (společnost z Ratíškovic je významný výrobce s 80.letou tradicí zabývající se vývojem a výrobou dobývacích komplexů pro uhelnou hlubinnou těžbu).

Do finálního hodnocení letošního ročníku soutěže Exportní cena DHL UniCredit se dostalo 102 společností, z nichž více než polovina byla oproti loňskému ročníku nováčky. V kategorii „Středně velká společnost“ soutěžilo 61 společností, 41 bojovalo o výhru v kategorii „Malá společnost“. Celkový obrat soutěžících firem dosáhl letos necelých 24 miliard Kč, což je o 2 miliardy více než v loňském roce. Podíl exportu na celkovém obratu získal za všechny soutěžící společnosti více než polovinu, konkrétně 56,36 %.

Naše analýzy potvrzují, že českou ekonomiku čeká v příštím roce pozvolný růst. Exportérům by mohla hrát do karet i snaha ČNB o oslabení kurzu koruny. Důležité bude pokračovat v expanzi na trhy mimo Evropskou unii a zároveň neztratit trhy tradiční, kulturně i regionálně blízké, včetně zemí Visegrádu,“ říká Tomáš Hron, ředitel Global Transaction banking UniCredit Bank. „Pro další rozvoj českého exportu bude důležitá také míra zapojení malých a středních podniků. Mají naší maximální podporu, úvěry pro tento segment meziročně vzrostly o 18 %,“ dodává Hron.

Firma G&B beads, s.r.o. je jedním z největších výrobců skleněných perlí v České republice. Po roce 2000 jsme se začali specializovat převážně na vývoj nových tvarů a kombinací barev v sortimentu ohněm leštěných perlí. Během těchto poslední let jsme uvedli na trh mnoho novinek, které převzala do svého výrobního programu řada firem zabývající se výrobou těchto perlí. S jistotou si dovolujeme tvrdit, že stále máme největší sortiment a podíl novinek v ohněm leštěných perlí a rádi bychom v tomto trendu pokračovali.

Za největší úspěch považujeme vývoj tvaru 151 99 006, slavík, donut, který zařadila do své nabídky tvarů i firma Swarovki. My sami jsme tento tvar rozvinuli a propracovali na perli s nepřebernou variabilitou velikostí a výbrusů, které nenajde nikde jinde.

Mohli bychom pokračovat v představení dalších tvarů a výbrusů, které vzešli z naší vývojové dílny, ale většinu u nich najdete v našem katalogu. Některé novinky vyvíjíme přímo pro konkrétní zákazníky a zajišťujeme exkluzivitu těchto perlí výhradně jen pro ně.

Našim cílem je vyrábět prvotřídní kvalitu, stále objevovat nové možnosti ve výrobě skleněných perlí a nabízet našim zákazníkům originální kombinace barev a tvarů.

Přehled výsledků 16. ročníku Exportní ceny DHL UniCredit podle kategorií

Středně velká společnost

1. místo – Chropyňská strojírna, a.s.
2. místo – HC electronics s.r.o.
3. místo – Farmet a.s.

Malá společnost

1. místo – FLAJZAR, s.r.o.
2. místo – Bohemia Jihlava, a.s.
3. místo – G&B beads, s.r.o.

Exportér teritoria – země Visegrádské čtyřky

1. místo – Chropyňská strojírna, a.s.

Exportér regionu – Liberecký kraj

1. místo – G&B beads, s.r.o.

Nejúspěšnější klient CzechTrade

1. místo – JULI Motorenwerk, s.r.o.

Nejúspěšnější klient CzechTrade z Jihomoravského kraje

1. místo – T Machinery a.s.

O soutěži

Exportní cena DHL UniCredit se pořádá již od roku 1997, kdy přišla společnost DHL s myšlenkou uspořádat pro domácí vývozce soutěž, která by vyzdvihla ty nejúspěšnější a poskytla inspiraci a povzbuzení. Spojila se s agenturou CzechTrade, a tak vzniklo vůbec první ocenění udělované malým a středně velkým exportním firmám v České republice, které se za ta léta stalo tradiční soutěží.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky