Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji začala originální výstava fotografií z knihy Pavla Jakubce Znamení dálek

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 09. 2013 19:52

Sdílet článek

Vernisáž výstavy fotografií Pavla Jakubce Znamení dálek a představení stejnojmenné knihy o památkách dopravního značení v Libereckém kraji, kterou v těchto dnech vydal Národní památkový ústav, se uskutečnila ve vestibulu – galerii Krajského úřadu Libereckého kraje

„Akce v tradičních výstavních galerijních prostorách v přízemí sídla KÚ LK, kterou zahájili náměstkyně hejtmana LK pro kulturu Hana Maierová a radní pro dopravu Vladimír Mastník, připravilo liberecké Severočeské muzeum 200. výročí od vybudování pyrámu v Ohrazenicích – největšího dopravního památníku v českých zemích,“ uvedl ředitel muzea Jiří Křížek, který přednesl úvodní slovo (viz níže).

Pyrám: Jehlanovitý kamenný rozcestník na někdejších rozcestích císařských silnic. Též místní názvy (v Hradci Králové, Ohrazenici, Ktové). Odvozením vzniklo slovo pyramida Etymologický původ z latiny podle jehlanovitého tvaru pšenično-medového pečiva.

 

Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci: Výstava i stejnojmenná kniha přesvědčivě dokládá, je Liberecký kraj velmi bohatý na staré dopravní značení

Vždy mě zamrzí, když uslyším, že se Liberecký kraj nemůže rovnat s jinými kraji, které jsou bohatší na kulturní památky. Záleží totiž na tom, kolik toho z kulturního dědictví chceme vidět, než kolik toho opravdu vidíme. Historické dopravní značení je názorným příkladem drobných památek, které skoro každý z nás tisíckrát mine pohledem a všimne si ho jen někdo z malé skupiny profesionálních nebo amatérských nadšenců. Mezi přední hledače i hlídače dopravních památek patří archivář a historik Mgr. Pavel Jakubec - autor vystavených fotografií a stejnojmenné knihy, kterou právě vydal Národní památkový ústav. Na rozdíl od ostatních cestujících, kteří kolem silnic spatřují jen němé kameny, objevuje v nich Pavel Jakubec zapomenuté příběhy dopravních neštěstí, prostavěných peněz nebo životy obyčejných lidí, které živilo cestování. Už téměř nikdo z nás si nemůže pamatovat třeba na utrmácené a udřené cestáře. Za neuvěřitelně špatných podmínek opravovali silnice, aby lidé měli při cestování v rámci tehdejších možností co největší pohodlí. Jedinou vzácně dochovanou památkou „in situ“ na tyto dělníky silnic zůstaly kamenné sloupky, které vymezovaly jejich rajón. Podobných témat bychom kolem silnic našli desítky. S objevováním dopravních památek se oživí i zapomenutá slova. Když cestáři nebo vozkové mluvili třeba o „čubě“, přítomná dáma se nemusela hned urážet, protože „čubou“ byla jistě míněna formanská brzda. Kdo z obyvatel Hodkovic i širokého okolí ví, že jedna z nejhezčích a nejstarších dopravních značek, zobrazující starodávnou „čubu“, se dochovala právě zde?

Historické dopravní značky mají smůlu, že už je zdánlivě nikdo nepotřebuje. Dopravě i údržbě silnic spíše překážejí a řidiče dnes již navádí družice přes tekuté krystaly v navigacích GPS. Málokdo si přitom uvědomí, že silniční síť je bezkonkurenčně tím nejrozsáhlejším technickým dílem, které za poslední dvě století výrazně proměnilo tvář české krajiny a dopravní značení s ní úzce souvisí. Moderní historie silnic začíná na počátku 19. století a v této době začíná i zlatá doba císařských milníků a rozcestníků. Kdo by přitom hledal nejmonumentálnější dopravní památku, která letos slaví 200 let od svého vztyčení, v Libereckém kraji? Pyrám v Ohrazenicích je velmi dobře známým místem, jen ho zatím nikdo neporovnal s jinými podobnými památkami. Tento „starobylý vladař“ mezi dopravními značkami má natolik výsostné postavení, že k svému výročí dostal díky obci Ohrazenicím omlazující kúru a jako bonus knihu, která je v českém prostředí vůbec první svého druhu.

Jak tato výstava i stejnojmenná kniha přesvědčivě dokládá, je Liberecký kraj stále ještě souhrou šťastných náhod velmi bohatý na dopravní značení, které již bylo v jiných krajích odstraněno. Fotografie, které si zde můžete prohlédnout, vznikly po tisících hodinách a kilometrech, kdy jejich autor pěšky, na kole nebo autem procestoval Liberecký kraj jako málokdo, a to nepočítám přilehlá území ostatních krajů včetně Slezska a Saska. Tato práce přitom sotva kdy skončí, protože je neustále co objevovat.

Přeji, ať Vás na Vašich dalekých i krátkých cestách provází stejná radost z hledání a nalézání, jakou zažíval autor této výstavy se svými přáteli při přípravě projektu Znamení dálek.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky