Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na realizaci Zelené cyklomagistrály Ploučnice se bude kraj dále podílet

Šírová Květa

  • 12. 07. 2013 14:26
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj bude i nadále naplňovat Dohodu o partnerství na projektu Zelená cyklomagistrála Ploučnice v rámci podpory přípravy a realizace projektu prostřednictvím dotačního fondu dopravy, stejně tak jako u projektu Greenway Jizera. Vyplynulo to ze schůzky pracovního setkání partnerů projektu, které se konalo tento týden v Mimoni.

 

„V roce 2009 byla podepsána mezi Libereckým krajem a Mikroregionem Podralsko Dohoda o partnerství na projektu Zelená cyklomagistrála Ploučnice. Liberecký kraj jako partner projektu podpořil i řadu projektových dokumentací nutných k realizaci jednotlivých úseků,“ informoval přítomné radní LK pro dopravu Vladimír Mastník.

 

„Cílem vybudování cyklotrasy Ploučnice je vybudovat multifunkční koridor s převažující bezmotorovou dopravou a páteřní linií a sítí navazujících stezek pro místní obyvatelstvo a návštěvníky,“ doplnila náměstkyně hejtmana Hana Maierová.

 

Tématem pracovního setkání bylo Představení projektu Zelená cyklomagistrála Ploučnice, zástupci obcí a mikroregionů podél toku řeky Ploučnice, Informace o podpoře Libereckého kraje v dotačním fondu DOPRAVA pro rok 2013 a Pasportizace páteřních cyklotras „kostry cyklodopravy Libereckého kraje“

 

Jednání iniciovalo zpracování pasportizace jednotlivých projektů kostry sítě cyklodopravy, jež zahrnuje cyklotrasu Greenway Jizera, Zelenou cyklomagistrálu Ploučnici, Cyklotrasu Odra Nisa a cyklotrasu Svaté Zdislavy. Pasporty zaevidují realizovanou a plánovanou projektovou činnost ve všech stupních včetně finanční náročnosti a to samé i ve fázi realizační. Pro odbor dopravy tak vznikne podklad pro správné nastavení dotačních podprogramů, s ohledem na reálné potřeby partnerů.

 

 „Partneři očekávají vůdčí roli kraje při dalším rozvoji tak zvané kostry sítě cyklodopravy LK, požadují stabilizaci systému financování ze strany kraje. Liberecký kraj bude dál hledat cesty, jak v budoucnu efektivně provozovat tyto páteřní komunikace pro cyklodopravu,“ shrnul jednání hejtman LK Martin Půta.

 

Za poslední 4 roky bylo do cyklodopravy investováno Libereckým krajem 14,250 mil. Kč. Rok 2009 – 5,2 mil. Kč, 2010 – 2,2 mil. Kč, 2011 0,75 tisíc Kč, rok 2012 – 6,1 mil. Kč.

 

V letošním roce bylo do cyklodopravy zatím z dotačního fondu uvolněno 2 mil. Kč a připravuje se výzva na projektové dokumentace v dopravě v alokaci 1 mil Kč,“ vysvětlil Vladimír Mastník

 

 

 

 

 

Podle vedoucího odboru dopravy Jana Čápa v tuto chvíli kraj připravuje výzvu v dotačním programu resortu doprava na podporu projektové připravenosti pro realizaci staveb.

 

„Je také nutné připravit se na nové plánovací období čerpání dotací z EU,“ doplnil ho Vladimír Mastník.

 

Dále byli účastníkům předány informace o dotačním fondu dopravy a jeho podprogramech. V letošním roce je nutno aktualizovat programový dokument na další plánovací období 2014 – 2020 v cyklodopravě.

 

Přehled aktivit jednotlivých úseků Zelené cyklomagistrály Ploučnice:

-          V roce 2008 se podařilo zrealizovat Cyklostezku Osečná – Lesní Domky – Lázně Kundratice (financováno z ROP 5 mil. Kč).

-          Realizace v letech 2011 – 2012 z ROP – 60 mil Kč – v úseku Osečná – Hamr na Jezeře – Stráž pod Ralskem – Noviny pod Ralskem.

-          V roce 2011 ze SFDI 4 mil Kč – úsek Mimoň Zámecký most – Potoční

-          K realizaci je připravován úsek Noviny pod Ralskem – Pertoltice pod Ralskem – Mimoň v celkových nákladech 30 mil. Kč, v délce 5 km, v šíři 2,2 – 3 m, v asfaltu. V současnosti je připravena dokumentace pro vydání stavebního povolení.

-          Dalším připravovaným úsekem je – Mimoň – Ploužnice v délce 3,2 km, šířce 3m, v asfaltu. Náklady se předpokládají kolem 14 mil. Kč a nyní je zpracována vyhledávací studie.

-          V úseku mezi Mimoní – Brenským Mlýnem a Českou Lípou je zpracována vyhledávací studie a plánuje se příprava dalších stupňů projektové dokumentace

-          Česká Lípa v letošním roce dokončí realizaci cyklostezky Varhany a předpokládá větší aktivitu v projektu Ploučnice v roce 2014

-          Na konci trasy Ploučnice v Libereckém kraji je koordinátorem Mikroregion Peklo. Pan Mečíř, starosta obce Stružnice informoval o zpracování projektových dokumentací a zajištění výkupu pozemků pro realizaci stavby.

-          V Ústeckém kraji pokračuje cyklotrasa ze Starého Šachova k Děčínu, kde se napojuje na Labskou cyklostezku. 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky