Na školy, silnice a marketingové projekty v cestovním ruchu

• 27. 09. 2013 15:15

Školskou, silniční a výzvu na předkládání projektů zaměřených na marketingové aktivity v cestovním ruchu vyhlásil Výbor Regionální rady Severovýchod 27. září. Členové Výboru podpořili také dva liberecké projekty a od 1. října jmenovali Zdeňka Vašáka (na snímku) ředitelem Úřadu Regionální rady Severovýchod. Hlasovali ve svých krajských městech prostřednictvím videokamer.

Silniční a školská výzva budou vyhlášeny od 30. září do 31. října. Které projekty uspějí, bude jasné v březnu. „Na silnice je v ROP Severovýchod rezervováno 409 milionů korun. Částku ale můžeme navýšit, stejně jako u dalších dnes vyhlášených výzev, pokud se do rozpočtu programu vrátí nějaké prostředky od příjemců,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Vašák.

Školské projekty podpoří spolupráci firem se středními školami a učilišti, dalšími regionálními vzdělávacími institucemi a úřady práce, rozvoj inovačních aktivit v regionu. Rozdělí se 22 milionů korun.

Projekty zaměřené na marketingové aktivity v cestovním ruchu mohou žadatelé o dotaci předkládat od 1. listopadu
do 3. ledna 2014. K dispozici je 14 milionů korun. „Jedná se o řízenou výzvu, podporu získají projekty komplexních územních celků. Předpokládáme, že podle nastavených pravidel hodnocení se budou úspěšné projekty schvalovat v červnu,“ vysvětlil Zdeněk Vašák.

Výbor schválil také dotace pro dva liberecké projekty. Obecně prospěšná společnost MCU KOLOSEUM získala 17 a půl milionu korun z ROP Severovýchod na úpravu a obnovení dnes nevyužívané plochy v Nových Pavlovicích. Projekt nazvaný Plus minus padesát čítá řadu aktivit. Vybuduje se letní amfiteátr s krytým jevištěm a částečně i hledištěm, dále dětské hřiště, sportovně-relaxační plochy či outdoor fit centrum pro seniory i handicapované všech věkových kategorií.

„Do projektu patří i nové přístupové komunikace, parkoviště, sadové úpravy a další aktivity, takže vznikne víceúčelový a v Liberci ojedinělý areál,“ řekl předseda Regionální rady a liberecký hejtman Martin Půta.

Dotaci 9,3 miliony korun získal také Liberecký kraj na modernizaci expozic Severočeského muzea v Liberci.