Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obce Sdružení Peklo na Českolipsku trápí kamiony

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 03. 2013 14:56

Sdílet článek

 

Průjezd kamionů po silnicích II. a III. třídy obcemi sdruženými v mikroregionu Peklo na Českolipsku trápí starosty 12 obcí ležících v údolí Ploučnice. Petici občanů žádající omezení kamionové dopravy zejména na silnici II/262 a zajištění bezpečnosti občanů na silnici dali na vědomí hejtmanovi LK Martinu Půtovi, který se včera zúčastnil jejich zasedání ve Stružnici.

Z tisícovkyobyvatel naši vesnice ji podepsalo již 283 lidí,“ informoval starosta Stružnice Jan Mečíř s tím, že nákladní vozidla na úzké silnici ohrožují bezpečnost cestování v autobusech i osobních automobilech, nemluvě o devastaci vozovky.

Hejtman přislíbil tuto problematiku projednat s představiteli Ústeckého kraje, jichž se tento stav rovněž týká.

„Společně s radními pro dopravu Ústeckého a Libereckého kraje a dopravní policie vytvoříme expertní skupinu. Ta musí posoudit možnosti a zkusit situaci řešit tak, aby nebyly ohroženy zvýšeným počtem kamionů další obce. Vše je na začátku jednání, zdá se však, že finanční regulace prostřednictvím mýta, tedy aby průjezd po dvojkových či trojkových silnicích byl pro nákladní dopravu hodně drahý, se jeví pro obce jako nejvýhodnější a přinesl by zřejmě hodně brzy konkrétní výsledky,“ řekl hejtman, který v průběhu jednání seznámil zúčastněné starosty s krajským rozpočtem, novými pravidly rozdělování dotací a diskutovalo se i nad Programovým prohlášením koalice.

Podle některých starostů je problémem i současný Územní plán, který brzdí rozvoj obcí Sdružení Peklo.

Je to brzdící dokument, stejně jako Natura 2000 či někteří pracovníci CHKO, takže vlastně nelze stavět,“ řekl Jan Mečíř.

„Budeme chtít po státu alespoň finanční náhrady,“ uzavřel Martin Půta.

 Sdružení Peklo je dobrovolný svazek obcí v okrese Česká Lípa. Sídlem sdružení je obec Sosnová. Jeho cílem je vzájemná spolupráce a koordinace činností v oblasti rozvoje regionu. Mikroregion sdružuje celkem 12 obcí – Holany, Kvítkov, Provodín, Sosnová, Stvolínky, Zahrádky, Stružnice, Kozly, Horní Libchava, Horní Police, Volfartice a Žandov.

Peklo je název národní přírodní rezervace uprostřed regionu. Svazek obcí Peklo leží jižně od České Lípy v území, které je charakterizováno údolní nivou řeky Ploučnice, oblastí rybníků v okolí Holan a především údolím Robečského potoka, jehož skalnatá rokle nazvaná Peklo dala svazku obcí název.

Prezentace obcí a aktivit Svazku obcí Peklo:
http://www.sdruzenipeklo.eu/doc/svazek-obci-peklo.ppt

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky