Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Optimalizace tiskáren přinesla kraji plánovanou roční úsporu již za 7 měsíců

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 09. 2013 17:57
  • Ekonomika

Sdílet článek

Liberecký kraj zvolil cestu ekonomického a ekologického chování. Přistoupil k větší šetrnosti vůči životnímu prostředí a také k úspoře veřejných financí. V budově kraje optimalizoval všechna tisková zařízení s plánovanou roční úsporou 300 tis. Kč. Ve skutečnosti již uspořil  celkem 317.241,93 Kč za posledních sedm měsíců. Staré neekonomické tiskárny byly z důvodu jejich údržby i doplňování drahých tonerů nahrazeny novými multifunkčními zařízeními, které mají levnější tisk. Ta byla umístěna na jednotlivá patra úřadu a slouží několika úředníkům dohromady oproti původním mnoha tiskárnám v každé kanceláři. Během optimalizace tiskových zařízení bylo staženo 139 tiskáren a z nich bylo 30 ks převedeno k dalšímu využití pro jiné organizace.

 

„Celková redukce tiskáren byla zahájena v lednu letošního roku a proběhla napříč všemi patry krajského úřadu. Malé tiskárny zůstaly pouze v některých kancelářích, ve kterých jsou nezbytné vzhledem k vykonávané agendě, např. tam, kde jsou často tištěny na místě dokumenty pro přítomné klienty,“ vysvětluje ekonomický náměstek hejtmana LK Marek Pieter, pod jehož resort spadá také odbor informatiky.

 

Na každém patře krajského úřadu je umístěna multifunkční tiskárna, jejíž tisky jsou někdy až několikanásobně levnější než kdyby byly v kancelářích umístěné menší tiskárny na každém stole úředníka. Pořízením multifunkčních tiskáren byly vytvořeny podmínky pro efektivnější způsob tiskových služeb. Bylo vyřazeno něco přes 130 tiskáren. Některé starší ale stále funkční byly nabídnuty obcím Libereckého kraje a některým příspěvkovým organizacím.

 

„Spolu s optimalizací tiskáren došlo i na úsporu ve spotřebě papíru. Za posledních 7 měsíců se podařilo na papíru i tonerech do vyřazených tiskáren uspořit celkem 317.241,93 Kč.  Z toho na tonerech se uspořilo 34,7% k loňskému roku, což je celkem 313.968,- Kč.  Spotřeba papíru se snížila o celkem 26 tis. kusů, což je o 9,54% méně oproti roku 2012, a tj. je celkem o 3.273,40 Kč. Nákup tonerů a spotřebního materiálu provádí Krajský úřad formou elektronické aukce.“ dodal Pieter.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky