Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Osobnosti Pavel Tigrid a Josef Vaněk se stali novými Čestnými občany města Semily

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 12. 2013 15:33

Sdílet článek

Zastupitelstvo města projednalo a schválilo na svém jednání dne 9. prosince 2013 udělení titulu „Čestný občan města Semily“  dvěma významným osobnostem těsně spjatým s městem Semily – Pavlu Tigridovi, dr.h.c. (in memoriam) a Josefu Vaňkovi (in memoriam). Podnět na udělení čestného občanství  zpracoval a předložil Mgr. Miloš Plachta, emeritní ředitel Gymnázia I. Olbrachta v Semilech.  Z jeho přípisu krátce vyjímáme:

Pavel Tigrid, významný český spisovatel, publicista, politik a bojovník proti komunismu, pocházel z rodu Schönfeldů, v Semilech vyrůstal a chodil do základní školy, kde vznikla i jeho přezdívka Tigrid. Na Semily vždy rád vzpomínal a navracel se sem.

Josef Vaněk, semilský vynálezce, továrník a odbojář, byl neúnavným pracovitým člověkem, který celý svůj život prožil v Semilech, několikráte začínal od úplné nuly, ale svojí pílí se nakonec propracoval až k otevření továrny v dnešních Kruhách. Aktivně se zapojil do protifašistického odboje a za svou vlast nakonec položil i svůj život.

„Oba oceněné spojuje boj proti totalitě a nezlomná vytrvalost. Pavel Tigrid strávil většinu života v emigraci, v komunistickém Československu byl za svoji protikomunistickou činnost odsouzen k mnohaletému trestu odnětí svobody. Přesto do posledních chvil tvořil a byl platný nově vznikající demokratické společnosti. Josef Vaněk byl zdatným vynálezcem a obchodníkem, který Evropu zaplavil mechanickými automaty do té doby nevídanými. Ačkoli ne vlastní vinou zkrachoval, dokázal opět postavit velkou firmu. Jak vytrvalý byl podnikatel, tak velká byla jeho nenávist k nesvobodě. Za boj proti fašistickým okupantům zaplatil životem.“ doplnil Jan Farský, starosta města.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky