Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Po úpravách tarifu IDOL budou moci mateřské školy jezdit veřejnou dopravou zdarma

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 06. 2013 14:54

Sdílet článek

Zastupitelstvo Libereckého kraje schválilo 28. 5. upravený  tarif IDOL s platností od 1. 7. 2013. Ke změně tarifu vedla Zastupitelstvo snaha zachovat stávající úroveň dopravní obslužnosti i při rostoucích nákladech na její zajištění. Neustále se totiž rozevíraly nůžky mezi náklady na zajištění veřejné dopravy a tržbami z jízdného.

K úpravě cen došlo ve všech tarifních pásmech a pro všechny skupiny obyvatel. Významnější změny cen se dotknou zejména studentů mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, kde se výše slevy přiblížila k výši slevy v příměstské dopravě. K významnějšímu zdražení dochází mezi těmito městy také pro ostatní skupiny obyvatel, neboť nabídka dopravního spojení mezi těmito městy a v těchto městech je v krajském měřítku pro cestující na nejvyšší úrovni.

Zvýšení cen pocítí také senioři starší 70 let, kteří dosud mohli využívat  jízdné v ceně 200 Kč na celý kalendářní rok (tzv. senior pas), od 1. 7. 2013 zaplatí 500 Kč/kalendářní rok. Přesto je třeba podotknout, že tato cena znamená pro seniory významnou slevu oproti obyčejnému jízdnému, neboť za 500 Kč (cca 1,4 Kč/den) mohou cestovat po celém Libereckém kraji po celý kalendářní rok (srovnatelný síťový kupón stojí 10 000 Kč na rok).

Na druhé straně dojde k významnému zjednodušení přepravy dětí do 6 let. Od 1. 7. 2013 bude možné přepravovat děti do 6 let zdarma, a to bez omezení počtu. Této skutečnosti mohou využívat např. mateřské školy, případně početnější rodiny.

„Změnou tarifu IDOL se úroveň cen dostala na celorepublikový průměr. Cestující mohou ušetřit s využitím nabídek elektronického jízdného, které je stále cca o 10% nižší než tzv. „papírové“ jízdné,“ řekl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník s tím, že občasní cestující mohou využívat přenosnou opuscard a přestupní elektronické jízdné, pravidelní cestující pak osobní opuscard a časové relační, případně celosíťové kupóny.

Více informací o tarifních výhodách IDOL se můžete dozvědět  v informačních kancelářích dopravců zapojených do IDOL, na internetové stránce www.iidol.cz, případně na telefonním čísle 485 110 073.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky