Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podniky v LK se v tvrdé světové konkurenci bez výzkumu neobejdou – pomohou krajské Inovační vouchery

  • 17. 12. 2013 12:35
  • Ekonomika
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj nezůstává pozadu v podpoře působení a rozvoje výzkumných organizací zaměřených na spolupráci s podnikatelskou sférou.

Proto v uplynulém týdnu navštívili pan Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky, a Ivana Hujerová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, Centrum rozvoje strojírenského výzkumu VÚTS, a.s., v Liberci.

Toto centrum je jedním ze čtyř, která v posledních letech vznikly za pomoci finančních prostředků z Evropské unie v Libereckém kraji – Centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie inovace Technické univerzity v Liberci, Regionální centrum optiky a optoelektronických systémů TOPTEC v Turnově a Membránové inovační centrum MemBrain s.r.o. ve Stráži pod Ralskem.

„K dalšímu rozvoji těchto center a využití jejich vědecké kapacity k prospěchu firem působících v regionu a tvorbě kvalitních pracovních míst je třeba najít co nejpřímější cestu k uplatnění nápadů z laboratoří a vývojových dílen v praxi. Hledali jsme odpověď, jakou roli v tomto procesu může hrát veřejná správa a jak potřeby výzkumných organizací a výrobních podniků navazují na další témata rozvoje regionu,“ uvedla radní s tím, že podle ní se odpovědi na tento typ otázek nejlépe hledají tam, kde výzkum a spolupráce s firmami přímo probíhá.

 „Liberecký kraj má silnou tradici průmyslové výroby tradičně zaměřené na export. Stále výrazněji se ale ukazuje skutečnost, že na světových trzích se dlouhodobě těžko může uplatnit firma, která svůj výrobní program neustále nezlepšuje, nehledá nové cesty vyšší výkonnosti, efektivity, účelnosti, úspornosti, ohleduplnosti vůči životnímu prostředí,“ míní náměstek hejtmana.

Podle něj ale má jen málokterá firma dostatek kapacit jak materiálních, tak lidských, aby tyto inovační nápady a řešení byla schopná nalézat sama.

„Jsem proto velmi rád, že je zde k dispozici špičkové prostředí pro výzkum a vývoj nových progresivních technologií v oblasti speciálního a přesného strojírenství a že nápady a řešení, které zde vzniknou, nejsou určeny pouze pro archívy patentových úřadů. Máme zájem na tom, abychom vytvořili podmínky pro vznik nových progresivních firem a hospodářsky silný region. Jsme si vědomi, že výzkumné organizace v tomto procesu hrají zásadní roli,“ doplnil náměstek.

 Oba členové rady konstatovali, že seznámení s tvůrčím prostředím Centra rozvoje strojírenského výzkumu a lidmi, kteří zde pracují, bylo velmi obohacující. Přesvědčili se, jak je důležitá podpora technického vzdělávání i podpora navazování kontaktů malých a středních firem s výzkumným prostředím.

„Například právě v těchto dnech až do února příštího roku mají tyto firmy možnost požádat o dotaci z Regionálního inovačního programu Dotačního fondu Libereckého kraje, a to v rámci veřejné soutěže „Inovační vouchery 2013-2014“, kterou vyhlásil Liberecký kraj.  Věřím, že budou předloženy smysluplné a kvalitní projekty, které odstartují dlouhodobou vzájemně prospěšnou spolupráci podnikatelského a výzkumného prostředí,“ připomněla Ivana Hujerová. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky