Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Potřetí v historii zavlála tibetská vlajka v sídle Libereckého kraje

10. 03. 2013

  

Potřetí v historii krajů zavlála dnes na budově Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci tibetská vlajka. Přišli ji sem na terasu 3. patra vedle krajské vlajky vyvěsit hejtman Libereckého kraje Martin Půta, jeho statutární náměstkyně Zuzana Kocumová a radní Josef Jadrný.

„Liberecký kraj se tak připojil k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet. Vyvěšením vlajky chceme podpořit nejen lid Tibetu, ale i další národy, které za svoji svobodu a identitu bojují,“ řekl hejtman.

Podle statutární náměstkyně hejtmana bude vlajka Tibetu vlát nad krajem každý rok.

„Věřím, že znovuobnovená tradice již nebude přerušena či ukončena, snad jen kdyby se Tibeťané konečně domohli svobody. I tak však bude stále třeba si události, které ohrožují základní lidská práva, nebo naopak je pomáhají získat, připomínat,“ doplnila Zuzana Kocumová.

Radní Josef Jadrný zde zastupoval Stranu zelených.

„Manifestovali jsme svou účastí postoj naší strany, která se opakovaně připojuje k této celorepublikové aktivitě a nepřetržitě se zajímá o dění v Tibetu,“ poznamenal radní.

Na letošní 10. březen připadá 54. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci jejich země, která trvá prakticky dodnes. Po potlačeném povstání musel duchovní vůdce Tibetu dalajlama odejít do indického exilu. Dalajláma byl velkým přítelem prezidenta Václava Havla.

Česká republika se k této celosvětové akci aktivně připojila již v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice. V roce 2012 podpořilo v ČR kampaň 410 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Na budově Libereckého kraje vlály tibetské vlajky v roce 2004 za hejtmana Pavla Pavlíka a v roce 2005, kdy vlajku vyvěsil hejtman Petr Skokan.

V Tibetu jsou desítky let porušována základní lidská práva, včetně systematického potlačování svobody slova, politického a náboženského vyznání, národní a kulturní identity. Tibeťanů jsou například odpírána práva na vzdělání, používání vlastních státních symbolů, dochází k diskriminaci tibetského jazyka.

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588