Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pozor na novou vyhlášku o kácení stromů, není totiž zahrada jako zahrada, stále hrozí pokuty

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 07. 2013 15:24
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Nová vyhláška č. 189/2013 o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, které velmi významně mění doposud zavedený režim povolování kácení dřevin rostoucích mimo les, nabyla účinnosti dnem 15. 7. 2013.  Pro laika – dřevorubce, je však v některých ustanoveních poněkud ošidná.

Za zcela zásadní lze považovat ustanovení § 3 písm. d) vyhlášky. Zde je uvedeno, že povolení ke kácení není třeba pro dřeviny rostoucí v zahradách, a to bez ohledu na jejich velikost. Není tím však myšlena zahrada dle katastru nemovitostí, ale jakýkoliv pozemek dle katastru nemovitosti (např. trvalý travní porost, stavební pozemek, ostatní plocha, zahrada), který však splňuje definici „zahrady“, jak ji zavádí v § 1 písm. c) tato vyhláška. Konkrétně se musí jednat o

  • pozemek u bytového domu nebo rodinného domu v zastavěném území obce (netýká se to tak pozemků u rekreačních objektů, zahrádkářských kolonií, zahrad u restaurací, pozemků u průmyslových objektů, veřejné zeleně, zahrad u škol, školek apod.),
  •  který je současně nepřístupný veřejnosti
  •  a je stavebně oplocený, tj. oplocení pozemku muselo být povoleno režimem dle stavebního zákona (zák. č. 183/2006 Sb.).

 

Bude tedy velmi složité určit, zda ten který strom opravdu lze skácet bez povolení, tj. zda roste na tzv. „zahradě“.  Zásadní pak bude názor příslušného orgánu ochrany přírody, nikoliv vlastníka stromu. Lze tedy doporučit, než se pro skácení stromu vlastník rozhodne, obrátit se na příslušný orgán ochrany přírody s dotazem, zda danou dřevinu na konkrétním pozemku lze pokácet bez povolení. Lze tak předejít případným sporům a především sankčním řízením za nepovolené kácení.

 

Současně je třeba upozornit, že nadále platí ochrana volně žijících ptáků a ochrana zvláště chráněných živočichů dle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.  To znamená, že v případě kácení během vegetace (od 1. 4 do 31. 10 běžného roku) si musí být vlastník dřeviny zcela jistý, že na dotčeném stromě nehnízdí žádný pták, ani zde nežije žádný chráněný druh (např. veverka). Jinak se, bez ohledu na znění této vyhlášky, vystavuje nebezpečí postihu – pokuty za protiprávní jednání, upozorňuje prostřednictvím odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje náměstek hejtmana Josef Jadrný.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky