Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Představitelé Libereckého kraje uctili památku obětí vstupu vojsk do Československa v roce 1968

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 08. 2013 16:33

Sdílet článek

U příležitosti 45. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa uspořádalo Statutární město Liberec u památníku 9 obětí srpnových dní na náměstí Dr. Edvarda Beneše vzpomínkové shromáždění k uctění obětí srpnové okupace v roce 1968.

Po úvodním proslovu PhDr. Markéty Lhotové ze Severočeského muzea v Liberci zazněl na náměstí teprve nedávno objevený unikátní záznam rozhlasového vysílání ze srpna roku 1968, kdy k lidem tehdy právě z Liberce promlouval Václav Havel. Po minutě ticha a kladení květin následovalo promítání dokumentárního filmu Liberecká svědectví – jiné osudy režisérky Jany Dvořákové-Hádkové, která se osobně projekce filmu z roku 2008 zúčastnila.

Památku obětí uctili představitelé Libereckého kraje –  hejtman Martin Půta, náměstci Zuzana Kocumová, Marek Pieter a Josef Jadrný a radní Ivana Hujerová a Vladimír Mastník. Spolu s vedením města byli slavnosti přítomni europoslanec Dušek, a právě skončivší poslanci Parlamentu ČR Pavel Ploc a Petr Skokan. Mezi hosty nechyběli zástupci 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany, Krajského vojenského velitelství Liberec včele s ředitelem, plukovníkem Josefem Kulovaným, Svazu Letců ČR, Českého svazu bojovníků za svobodu, Židovské obce, Konfederace politických vězňů, Československé obce legionářské – Liberecký kraj, zastoupené předsedou Josefem Bujňákem, a dalších sdružení, hnutí a organizací.

 

Historický dokument Liberecká svědectví – jiné osudy mapuje události roku 1968 ve městě Liberci. Srpnové události roku 1968 ovlivnily životy i následující osudy všech občanů tehdejšího Československa. Po nadějích Pražského jara přišla studená sprcha v podobě tanků spřátelených armád. Onoho středečního rána 21. srpna byla většina občanů v šoku, nikdo nevěděl, co se bude odehrávat v příštích minutách, hodinách i dnech. Režisérka Jana Hádková ve svém působivém dokumentárním snímku sleduje tragickou i významnou úlohu města Liberce v tomto napjatém období.
Právě přes toto město mířily z Polska tanky Varšavské smlouvy. Střílet se zde začalo už o půl jedné v noci na 21. srpna. Liberečané reagovali okamžitě - zbavovali ulice názvů, falšovali dopravní ukazatele a posílali okupanty místo do Prahy do Jizerských hor...
Dokumentární film v 57 minutách věrohodně přibližuje atmosféru těchto dní v Liberci - okamžiky beznaděje, zoufalství, krutosti i hrdinství obyčejných lidí. Ve filmu vystupují známě liberecké osobnosti – novinář Luboš Příhoda, kreslíř Oldřich Krupička, pozůstalí po obětech a mnoho dalších pamětníků srpnových událostí roku 1968.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky