Představitelé Libereckého kraje uctili památku obětí vstupu vojsk do Československa v roce 1968

• 21. 08. 2013 16:33

U příležitosti 45. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa uspořádalo Statutární město Liberec u památníku 9 obětí srpnových dní na náměstí Dr. Edvarda Beneše vzpomínkové shromáždění k uctění obětí srpnové okupace v roce 1968.

Po úvodním proslovu PhDr. Markéty Lhotové ze Severočeského muzea v Liberci zazněl na náměstí teprve nedávno objevený unikátní záznam rozhlasového vysílání ze srpna roku 1968, kdy k lidem tehdy právě z Liberce promlouval Václav Havel. Po minutě ticha a kladení květin následovalo promítání dokumentárního filmu Liberecká svědectví – jiné osudy režisérky Jany Dvořákové-Hádkové, která se osobně projekce filmu z roku 2008 zúčastnila.

Památku obětí uctili představitelé Libereckého kraje –  hejtman Martin Půta, náměstci Zuzana Kocumová, Marek Pieter a Josef Jadrný a radní Ivana Hujerová a Vladimír Mastník. Spolu s vedením města byli slavnosti přítomni europoslanec Dušek, a právě skončivší poslanci Parlamentu ČR Pavel Ploc a Petr Skokan. Mezi hosty nechyběli zástupci 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany, Krajského vojenského velitelství Liberec včele s ředitelem, plukovníkem Josefem Kulovaným, Svazu Letců ČR, Českého svazu bojovníků za svobodu, Židovské obce, Konfederace politických vězňů, Československé obce legionářské – Liberecký kraj, zastoupené předsedou Josefem Bujňákem, a dalších sdružení, hnutí a organizací.

Historický dokument Liberecká svědectví – jiné osudy mapuje události roku 1968 ve městě Liberci. Srpnové události roku 1968 ovlivnily životy i následující osudy všech občanů tehdejšího Československa. Po nadějích Pražského jara přišla studená sprcha v podobě tanků spřátelených armád. Onoho středečního rána 21. srpna byla většina občanů v šoku, nikdo nevěděl, co se bude odehrávat v příštích minutách, hodinách i dnech. Režisérka Jana Hádková ve svém působivém dokumentárním snímku sleduje tragickou i významnou úlohu města Liberce v tomto napjatém období.
Právě přes toto město mířily z Polska tanky Varšavské smlouvy. Střílet se zde začalo už o půl jedné v noci na 21. srpna. Liberečané reagovali okamžitě - zbavovali ulice názvů, falšovali dopravní ukazatele a posílali okupanty místo do Prahy do Jizerských hor...
Dokumentární film v 57 minutách věrohodně přibližuje atmosféru těchto dní v Liberci - okamžiky beznaděje, zoufalství, krutosti i hrdinství obyčejných lidí. Ve filmu vystupují známě liberecké osobnosti – novinář Luboš Příhoda, kreslíř Oldřich Krupička, pozůstalí po obětech a mnoho dalších pamětníků srpnových událostí roku 1968.