Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb Libereckého kraje a Saska se blíží k realizaci

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 09. 2013 17:50
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

V sídle Krajského úřadu Ústeckého kraje v Ústí nad Labem 25. září 2013 jednali zástupci Libereckého, Karlovarského a Ústeckého kraje, včetně zástupců zdravotnických záchranných služeb jmenovaných krajů, aby zahájili intenzivní práci na tvorbě jednotného znění Ujednání o spolupráci záchranných služeb uvedených krajů se záchrannými službami v Sasku. K vytvoření tohoto ujednání opravňuje Rámcová smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o příhraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby, která byla podepsána již v dubnu letošního roku, ovšem ratifikována byla zatím pouze německou stranou. Návrh na ratifikaci byl podle náměstkyně hejtmana LK pro zdravotnictví Zuzany Kocumové v souvislosti s rozpuštěním Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR odložen. I přes tyto průtahy se však pracovní skupina dohodla, že práce na vydefinování konkrétních požadavků (např. způsob provádění zásahů výjezdovými skupinami na území sousedního Německa, určení vhodného cílového zdravotnického zařízení, postupy během převozu, úhrady nákladů apod.), budou pokračovat. Připravované Ujednání mezi jednotlivými kraji a Svobodným státem Sasko v budoucnu přinese výrazný benefit pro obyvatele příhraničních oblastí a přispěje ke zvýšení bezpečnosti v regionu.

„Umožní, aby obyvatel druhého státu byl transportován do zdravotnického zařízení svého státu. Tím odpadne jazyková bariéra při komunikaci s ošetřujícím personálem a také problémy s finanční úhradou péče. Dále také Ujednání zajistí ošetření výjezdovou skupinou zdravotnické záchranné služby druhé strany, v případě že nejbližší vlastní skupina zdravotnické záchranné služby je vytížena jiným zásahem, nebo když rozsah zásahu přesahuje možnosti daného regionu.,“ vypočítal Jiří Waschmut, který při jednání zastupoval ZZS LK.

„Ujednání, která se budou týkat nejen poskytování přednemocniční neodkladné péče v příhraničních oblastech sousedících se Saskem, ale i s Bavorskem, přispějí určitě k efektivnějšímu způsobu poskytování zdravotní péče,“ doplnila náměstkyně hejtmana LK.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky