Program rozvoje Libereckého kraje 2014 – 2020 - Závěrečná konference pro členy pracovních skupin

28. 11. 2013

Zpracování Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 – 2020 má první pracovní verzi dokumentu. Vznikla jako souhrnný výstup z jednání pracovních skupin, složených z převážné většiny ze zástupců významných subjektů a zastřešujících organizací v kraji, ale i z řad odborné a laické veřejnosti. Celkem bylo do práce ve skupinách zapojeno 250 osob mimo krajský úřad rozdělených do 14 pracovních skupin. Pro každou skupinu zorganizoval krajský úřad v období červen – září 2013 3 workshopy, jejichž cílem bylo se pokusit definovat takové aktivity, které by měl kraj v období 2014 – 2020 podporovat, aby se území kraje rozvíjelo tím správným směrem.

Konference se konala 5. 11. 2013 v budově KÚ LK ve chvíli, již byla ukončena workshopová práce ve skupinách a výstupy z nich byly zpracovány odborem regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK do první pracovní verze. Závěrečnou konferenci zahájili hejtman Libereckého kraje, Martin Půta a Ivana Hujerová, členka rady kraje. Dále v programu zazněly příspěvky zástupců odborů krajského úřadu, kteří jsou zpracováním dokumentu pověřeni a členů vybraných pracovních skupin. Jejich vystoupení vesměs vyzněla pozitivně – byla to zkušenost pro všechny zúčastněné, možnost diskutovat a ovlivnit veřejné dění, oceňovali dělnou atmosféru na workshopech i samotnou organizaci jednáních. Zároveň zazněla potřeba věnovat práci ve skupinách více času a také vybrat termíny mimo letní měsíce, kdy většina zúčastněných řeší školní prázdniny a dovolené.

Koho zajímá obsah vytvořené pracovní verze Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 – 2020, tak ho najde na webových stránkách KÚ LK www.kraj-lbc.cz/prlk.

„Jde o pracovní materiál, který se bude dále projednávat, upravovat a měnit, neboť jeho výsledná podoba by měla být shodou všech subjektů, které rozvoj území kraje ovlivňují,“ uvedla Ivana Hujerová s tím, že na stejném odkaze jsou k dispozici prezentace z konference a další podrobnosti týkající se tvorby dokumentu.

„Liberecký kraj by rád ještě jednou poděkoval všem těch lidem, kteří se do jednání pracovních skupin zapojili, i přes čas dovolených věnovali své volno ve prospěch věcí veřejných, přijížděli z různých koutů kraje, připravovali podklady, přicházeli s novými podněty a hledali v diskusích společná řešení, i když to bylo někdy velmi obtížné a zdlouhavé. Pro náš kraj a rozvoj občanské společnosti je to dobrá známka toho, že veřejnosti není budoucnost kraje lhostejná,“ dodala radní.

A jak to bude podle ní dál? Do konce ledna 2014 by měly vzniknout další části dokumentu a mělo by být zahájeno další kolo projednávání, o kterém budou všichni členové pracovních skupin informováni. „Vyzvána k zaslání podnětů, připomínek a názorů bude také veřejnost a to prostřednictvím tisku a informací na webových stránkách krajského úřadu.

Kontaktní osobou pro tvorbu Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 – 2020 je:

RNDr. Ivana Pecháčková, odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK,

tel.: 485 226 572, e-mail: ivana.pechackova@kraj-lbc.cz.

jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302