Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Prohlášení hejtmana LK k aktivitě AK ČR podpořit Rusnokovu vládu

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 08. 2013 16:30

Sdílet článek

Dnes jsem obdržel návrh usnesení č. 47 Rady Asociace krajů ČR  - Stanovisko Rady Asociace krajů ČR k jednání s vládou ČR, ve kterém předseda AK ČR Michal Hašek navrhuje hejtmanům požádat jménem AK ČR všechny parlamentní strany, všechny poslance a poslankyně, aby hlasovali pro vládu Jiřího Rusnoka.

Konstatuji, že stejně jako v případě volby prezidenta České republiky odmítám snahu o zatažení zájmového sdružení krajů, kterým by AK ČR měla být, do výhradně politického rozhodování, jež je plně v kompetenci Parlamentu ČR. Tato opakovaná snaha učinit z AK ČR jakousi třetí komoru parlamentu a paralelní centrum politikaření vede podle mého názoru ke zneužití jejího poslání, jímž je být nestranickou a nevládní organizací hájící společné zájmy a práva krajů. To jednoznačně vyplývá z platných stanov AK ČR.

Z výše uvedeného důvodu se odmítám hlasování o tomto návrhu usnesení zúčastnit.

Zdůrazňuji, že Liberecký kraj bude s vládou České republiky vždy hledat taková řešení problémů, která jsou v zájmu všech občanů. Jako hejtman jsem připraven spolupracovat jak s premiérem, tak se všemi ministry bez ohledu na jejich politickou příslušnost. Do politického rozhodování, které přísluší parlamentu se ale odmítám nechat zatahovat. Pokud budou snahy o politizaci AK ČR pokračovat, nebudu se moci jako hejtman Libereckého kraje práce v ní dále účastnit.

 

 

Martin Půta

            hejtman Libereckého kraje

 

 

 

 

 

 

 

 

návrh

 

U S N E S E N Í

 

Rady Asociace krajů České republiky

 

Číslo: 47

ze dne 2. srpna 2013

 

 

Stanovisko Rady Asociace krajů ČR k jednání s vládou ČR

 

 

Rada Asociace krajů České republiky

 

  1. bere na vědomí

informaci členů pracovní skupiny vlády ČR a Asociace krajů ČR k problematice fondů EU,

 

  1. konstatuje,
  1. že odbornický kabinet předsedy vlády ČR Jiřího Rusnoka na rozdíl od minulých pravicových vlád vnímá kraje jako přirozené partnery pro diskuzi a hledání společných řešení problémů občanů, fungování krajských samospráv či udržení a rozvoj klíčových veřejných služeb,
  2. že si nepřeje další prodlužování morální, ekonomické i politické krize České republiky, a proto podporuje vyjádření důvěry kabinetu předsedy vlády ČR Jiřího Rusnoka a žádá všechny parlamentní strany, všechny poslance a poslankyně, aby pro tuto vládu hlasovali.

 

 

 

JUDr. Michal Hašek

předseda Rady

Asociace krajů ČR

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky