Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

PROINCOR- konference Inovace a podpora MSP v Libereckém kraji pro období 2014 – 2020

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 09. 2013 14:53
  • Rozvoj

Sdílet článek

Ve čtvrtek 19. září 2013 se na Krajském úřadu Libereckého kraje konala konference pod názvem Inovace a podpora MSP v Libereckém kraji pro období 2014 – 2020. Organizátorem byla ARR - Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o., ve spolupráci s Libereckým krajem. Konference byla spolufinancována z Operačního programu Nadnárodní spolupráce - Střední Evropa jako součást projektu PROINCOR (reg. č. projektu 2CE199P1), jehož cílem je zlepšit inovační potenciál v sektoru malých a středních firem v regionu střední Evropy prostřednictvím provádění inovačních auditů.

První programový blok pod názvem Strategie ČR pro podporu MSP a inovací v období 2014 – 2020 byl zaměřen na prezentaci cílů kohezní politiky EU a nástrojů na podporu malého a středního podnikání v novém programovacím období EU. S aktuálními informacemi vystoupili zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v čele s náměstkem ministra, ing. Tomášem Hajduškem, zástupci Ministerstva pro místní rozvoj a agentury Czechinvest.

Aktivity Libereckého kraje v oblasti inovací a podpory MSP prezentovali radní Ivana Hujerová a  vedoucí odboru regionálního rozvoje a evropských projektů, Mgr. Michael Otta. Věnoval se především implementaci Regionální inovační strategie Libereckého kraje, projektu inovačních voucherů na využití kapacit vědeckovýzkumných institucí pro potřeby MSP i příkladům úspěšných projektů realizovaných v Libereckém kraji v současném programovacím období EU (2007-2013).

V rámci třetího programového bloku Partnerství v oblasti inovací, inovační infrastruktura vystoupili představitelé nejvýznamnějších regionálních institucí v oblasti vědy a výzkumu (VÚTS, Technická univerzita v Liberci). Zaměřili se především na výsledky dosavadní spolupráce s podnikatelskými subjekty, prezentovali i největší infrastrukturální projekty, vzniklé s podporou strukturálních fondů EU (Centrum rozvoje strojírenského výzkumu, Centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace). O zkušenosti s provozem nového podnikatelského inkubátoru se s účastníky konference podělil ing. Jan Bartoš, ředitel Technologického centra Hradec Králové.

Závěrečnou část konference tvořil programový blok, nazvaný Projekt PROINCOR - cesta k inovacím. Pracovníci liberecké Agentury regionálního rozvoje prezentovali hlavní výstupy projektu PROINCOR, jehož cílem je aktivnější inovační podpora pro malé a střední podniky v koridoru od Baltského po Středozemní moře. V rámci projektu bylo osloveno jen v našem regionu více než 600 malých a středních podniků a provedeno 45 inovačních auditů ve vybraných firmách. Vznikla rovněž mezinárodní databáze MSP, která umožní navázat vzájemně výhodnou výrobní kooperaci a obchodní spolupráci mezi cca 6300 firmami z 10 partnerských regionů 7 zemí v koridoru mezi Baltským a Jaderským mořem (SRN, Polsko, ČR, Rakousko, Maďarsko, Slovinsko a Itálie). Bližší informace o projektu najdete na www.proincor.eu (i v českém jazyce).

 

 

Všechny prezentace z  konference jsou k dispozici ke stažení na webových stránkách ARR-Agentury regionálního rozvoje, spol. s r.o. pod odkazem:

 http://www.arr-nisa.cz/iware_cz/?D=73

a na Inovačním portálu Libereckého kraje:

 http://www.portal-inovace.cz/cz/proincor/konference-o-inovacich-19.9.2013/.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky