Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Proplácení dotací z ROP Severovýchod není v žádném případě ohroženo

20. 03. 2013

 

Hradec Králové Podle ČTK dnes ministerstvo financí vydalo zprávu o pozastavení proplácení peněz z fondů EU u několika operačních programů (viz příloha).

Mezi nimi je i ROP Severovýchod. Podle pověřeného ředitele Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeňka Vašáka není v souvislosti s pozastavením certifikace v současné době ohroženo proplácení dotací, a to v žádném případě. „Projekty jsou v tuto chvíli předfinancované ze státního rozpočtu, takže příjemci dotací nemusí mít obavy,“ komentuje vyjádření ministerstva Zdeněk Vašák.

 

Celý problém spočívá v mnohokrát diskutovaném obnovení certifikace prostředků z Evropské unie. O daném problému se hovořilo už na lednovém zasedání Výboru Regionální rady s tím, že Regionální rada vnímá vyřešení dané situace jako svou prioritu. „Certifikace musí být obnovena do konce roku a intenzivně o tom jednáme,“ říká Zdeněk Vašák.

 

Podle ministerstva financí bude certifikace obnovena až poté, co kraje zaplatí korekci za chyby, které Auditní orgán definoval v projektech Severovýchodu. Tento požadavek však nemá žádnou zákonnou oporu. Regionální rada navíc zpochybňuje některé nálezy Auditního orgánu, což má podloženo vyjádřením ÚOHS i znaleckými posudky. Vše je tedy v jednání s tím, že certifikace musí být obnovena. „Jinou variantu nepřipouštíme,“ dodává pověřený ředitel.  

 

Finální částku korekce zatím ministerstvo financí nestanovilo. Proto nemůže Regionální rada podnikat žádné další kroky.

 

Ing. Zdeněk Vašák

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod

pověřen vedením Úřadu Regionální rady NUTS II Severovýchod,

vedoucí Odboru metodického řízení programu a monitoringu

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588