Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada LK bilancuje první rok práce pro Liberecký kraj

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 11. 2013 13:05
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje oslavila 27. 11 2013 první rok koaliční vlády 4. funkčního období Zastupitelstva Libereckého kraje.

Podle hejtmana LK Martina Půty se většina návrhů řeší při jednání racionálně a schvaluje napříč celým politickým spektrem stran zastoupených v zastupitelstvu kraje.

Pro starosty, novináře a širokou veřejnost vydal Liberecký kraj stručné shrnutí toho, co se za uplynulý rok podařilo uskutečnit a také nástin toho, co Rada LK hodlá splnit v dalším období (viz příloha).


V úvodu brožury hejtman LK Martin Půta uvádí: Do vedení kraje jsme přišli s cílem prosadit otevřenou a slušnou krajskou politiku vstřícnou k obyvatelům, obcím a městům, neziskovému i podnikatelskému sektoru.

První rok byl rokem otevírání kraje veřejnosti. Zveřejňování smluv, objednávek a faktur, rozklikávací rozpočet, transparentní účet, zveřejňování všech podkladů pro jednání zastupitelstva a jeho online přenosy umožňují obyvatelům, mít své zastupitele a výdaje kraje pod veřejnou kontrolou.

Zrušili jsme rozdávání peněz nechvalně známé jako „porcování medvěda“ a zavedli pravidla dotačního fondu stejná pro všechny žadatele. Hledali jsme rozumná úsporná opatření tak, aby neomezila služby, jež kraj poskytuje svým obyvatelům. Otevřené a férové soutěžení veřejných zakázek přineslo úspory ve výši více než 60 milionů korun jen za prvních deset měsíců roku 2013.

Mohli jsme tak zahájit řadu investic a oprav krajského majetku – investovali jsme do nemocnic, silnic, škol, domovů důchodců.

Hodně úsilí jsme věnovali zajištění peněz na dokončení oprav silnic zničených povodněmi v roce 2010. Vláda ČR letos v červenci poskytla kraji 547 milionů korun, a to pouze s 15 % spoluúčastí z rozpočtu kraje. I tak budou povodně 2010 pro kraj a jeho rozpočet v příštích dvou letech znamenat celkem 587 milionů korun ve výdajích. Společně s navýšením splátek dluhů z minulých období to bude znamenat finančně obtížné a složité roky 2014 a 2015.

Některé problémy se ale řeší pomaleji, než jsem očekával. Nastavení systému řízení a důsledné kontroly výdajů krajských organizací nebo zavedení společných nákupů je teprve na začátku. Nedošlo k definitivnímu rozhodnutí o budoucnosti údržby krajských komunikací, prodlužuje se rozhodnutí o významné zakázce na autobusovou dopravu v kraji.

Chceme Vám touto formou přinést stručnou zprávu o roce 2013 v kraji. Podobné skládání účtů považujeme za správné a budeme v něm každoročně pokračovat. Nic z toho, co se nám podařilo a na čem dál musíme pracovat, by nebylo možné bez podpory a spolupráce se zastupiteli kraje, zaměstnanci krajského úřadu, řediteli a zaměstnanci našich příspěvkových organizací a krajských firem, s obcemi a městy kraje, vlastně všemi, kterým není život v Libereckém kraji lhostejný. Těm patří moje poděkování.“

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky