Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada Sdružení obcí Libereckého kraje jednala i o zpoplatnění silnic I. tříd

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 12. 2013 11:50

Sdílet článek

V sále hotelu Morris v České Lípě se 5. prosince uskutečnilo řádné zasedání Rady Sdružení obcí Libereckého kraje (SOLK).

 

Na úvod zasedání přivítala předsedkyně Rady SOLK Hana Moudrá, starostka města Česká Lípa, přítomné členy Rady SOLK a všechny hosty v čele s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půto a ředitelem Odboru rozvoje a investic SVS a.s. Ing. Davidem Votavou. 

V úvodu informoval přítomné pan Martin Půta, hejtman LK, o aktuálních informacích z Libereckého kraje, např. o schváleném rozpočtu LK na rok 2014, který je z důvodu závazků minulých let pojat technicky a nedovoluje žádný další prostor.

Dále hejtman informoval o současném investování do oprav komunikací, financovaného ze státního rozpočtu, o připravujícím se projektu na opravy komunikací, který bude spolufinancován v r. 2015 z OP Doprava.

„Přednostně budou opraveny úseky silnic II. tříd, které si do své správy převezmou města či obce,“ řekl hejtman.

Hejtman rovněž hovořil o posunu termínu otevírání obálek s nabídkami na veřejnou dopravu i o jednání o vedení 110 kV přes Lužické hory.

V diskuzi s členy Rady SOLK odpovídal na otázky např. týkajících se kamionové dopravy a řešení v problematických úsecích Česká Lípa – Benešov nad Ploučnicí a na Turnovsku, zřízení vážících míst či na obchvat České Lípy.

„Starostové jsou přesvědčeni, že po zpoplatnění silnic I. tříd dojde k přesunu kamionové dopravy na silnice nižších tříd, které nejsou na takovou zátěž stavěné,“ shrnul Jaroslav Hanzlíček, ředitel Kanceláře SOLK, s tím, že se jednalo i o řešení dopravní obslužnosti v kraji a s tím související aktualizace Dopravního plánu LK.

Ing. David Votava, ředitel Odboru rozvoje a investic SVS a.s., informoval přítomné o připravujících se investicích v následujícím období v okresech Česká Lípa, Liberec a Jablonec nad Nisou. Sdělil, že krytí investičního plánu je výhradně ze zdrojů společnosti a celková zadluženost se snižuje.

Dále ředitel kanceláře SOLK členy Rady SOLK informoval o aktuálním postupu na realizaci projektu Odpadové hospodářství - spolupráce v Libereckém kraji a okrese Görlitz.

„V současné době je v realizaci vzdělávací putovní výstava o separovaných odpadech.“ Řekl ředitel a připomněl, že se uskutečnilo 7 loutkových představení v MŠ v obcích LK a v těchto MŠ byly rozdány sestavy nádob na tříděný odpad. Na 20. březen 2014 je naplánována mezinárodní konference, která by měla být zaměřena na výchovu v oblasti separování odpadů. Připravuje se dotisk omalovánek, vytvořených v rámci projektu, a nákup omalovánek k bioodpadů,“ doplnil.

V závěrečném bloku programu se Rada SOLK zabývala vnitřními záležitostmi SOLK, jako je plnění rozpočtu SOLK za období 1 – 10 roku 2013, vyhodnocení Programu činnosti SOLK za rok 2013 za období 1 – 11 roku 2013, návrh Programu činnosti SOLK na rok 2014, návrh na úpravu Stanov SOLK. Rada SOLK schválila rozpočet SOLK na rok 2014, Sociální fond SOLK pro rok 2014, návrh Programu Sněmu SOLK, který se uskuteční 30. ledna 2014 a úpravu Vnitřní směrnice SOLK.

V diskusi členové Rady SOLK kromě jiného diskutovali o problematice informování žadatele o neposkytnutí dotace z rozpočtu obce nebo o návrhu Českého telekomunikačního úřadu na snížení počtu poboček České pošty s.p. v obcích nad 2 100 obyvatel.

 

V České Lípě, dne 5. 12. 2013

                                                                       Jaroslav Hanzlíček

                                                                   ředitel Kanceláře SOLK

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky