Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Petr Tulpa: ČSSD nikdy žádný zdroj ani výši částky na financování stavby lůžkového hospice neuvedla

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 09. 2013 16:33

Sdílet článek

ČSSD ve svém stanovisku rozeslaném 24. 9. 2013 mimo jiné tvrdí:Původně mělo stát vybudování hospice 90 milionů. Částka, která se pro svou výši stala terčem kritiky bývalého vedení Libereckého kraje, se výrazně mění. Překvapivě však ne směrem dolů, jak by se od současné koalice složené ze Starostů po Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj dalo očekávat. Naopak z jejich per leze částka vyšší o dalších 50 milionů. A to bez jakéhokoliv vysvětlení příčin…

viz: http://www.tydenvlk.cz/

K tomu je třeba uvést, že za 4 roky vlády sociálních demokratů převzala nová reprezentace kraje jen několik rodinných pokojů paliativní péče, dále od města Darovací smlouvou mezi LK a Libercem budovu bývalého kojeneckého ústavu, a také smlouvu s budoucím provozovatelem Hospicovou péčí   sv.  Zdislavy. V listopadu 2012 byla ještě představena studie na přestavbu objektu získané budovy. Architektonická studie neměla vyčísleny žádné finanční částky ani odhady celkové částky na rekonstrukci a dostavbu  tohoto  kamenného hospice.

Příčiny a důvody nově stanovených nákladů  byly předloženy na všech zasedáních projektového týmu a všech jednáních výborů zastupitelstva (s výjimkou výboru zdravotnického) Libereckého kraje, které se hospici systematicky věnují, a to v průběhu celého pololetí tohoto roku.

Pokud se zástupci ČSSD diví, že nic nevědí, musím se zeptat, kde všichni byli, když se tématika projednávala? Zasedání výborů jsou veřejná, tak proč se odpůrci ceny kamenného hospice nedomáhali vysvětlení přímo na místě a proč vykřikují hesla mezi veřejnost, aniž by si ověřili skutečnou tvorbu hodnoty díla?

Pokud se týká celkové ceny - o žádné navýšení formálně nejde, protože jediná skutečná hodnota díla byla a je dána jedině projektovou dokumentací. Jiné hodnoty předloženy nikdy NEBYLY. Všechny ostatní částky byly pouhé odhady a zbožná přání.

Do konečného projektu byly zapracovány všechny „nové“ věci, které vzešly z architektonické studie. Jednalo se o přístavby dvou křídel základní budovy, suterénních prostor, rekonstrukci venkovního objektu, přeložek sítí, celkových sadových i zahradních úprav, lékařského a zdravotnického vybavení včetně společenských a pietních místností.

Prohlášení ČSSD považuji z pohledu výše uvedených faktů za zjednodušené, zkreslující, čistě politické a v této věci neopodstatněné.

Vedle zadané architektonické studie bývalá reprezentace kraje uzavřela smlouvu, která zavazuje kraj k věcem, které se ani nemusí stát. Už to byly možné chyby. Všichni vědí, že každá rekonstrukce je nákladná až trojnásobně a od samého počátku toto rozhodnutí svázalo další postup. Jako příklad uvádím podobnou rekonstrukci hospice v Prachaticích za 122 miliónů korun (v protikladu hospic na „zelené“ louce v Chrudimi). Ano, lepší řešení by bylo stavět na „čisté“ louce, avšak najít vhodnou lokalitu by způsobilo další odklad samotné výstavby. Proto současné vedení Libereckého kraje přijalo variantu navrženou bývalým vedení kraje se všemi problémy, které se v procesu přípravy objevily. Dále je třeba připomenout všem občanům, že ČSSD nikdy nepředložila finanční řešení celého projektu, ba dokonce žádný zdroj financování neuvedla. Stála pouze za tím, že celé financování převezme Liberecký kraj i přesto, že věděla, že Liberecký kraj na takovou investici nemá finanční krytí. ČSSD se najednou diví, že „jejich“ architektonická studie dostala projektovou dokumentací reálný finanční rozměr. Výše nákladů dle oficiálních rozpočtových tabulek na výstavbu je v celkové hodnotě 144 milionů korun. Jaká však bude skutečná částka po ukončení výběrového řízení, nelze předvídat. Proto ani nelze matematicky stanovit o kolik procent se hodnota projektu navýšila.

Mgr. Petr Tulpa, radní pro sociální věci

  • FAKTA –
  • Představení vizuální podoby hospice na tiskové konferenci 1. listopadu 2012
  • Od začátku roku 2013 se pravidelně schází Projektový tým projektu „Lůžkový hospic v LK“
  • Projektový záměr „Lůžkový hospic v Libereckém kraji“ byl usnesením č. 363/13/RK schválen dne 5. 3. 2013 na 5. zasedání Rady Libereckého kraje. Na této radě bylo odsouhlaseno předložení žádosti o zařazení projektového záměru „Lůžkový hospic v LK“ do Integrovaného plánu rozvoje města Liberec – „Atraktivní a kvalitní život v Liberci“
  • Dne 8. 3. 2013 předložena Žádost o zařazení projektového záměru „Lůžkový hospic v Libereckém kraji“ do IPRM města Liberec – „Atraktivní a kvalitní život v Liberci“
  • V době podání žádosti o zařazení projektu na indikativní seznam IPRM Liberec byl k dispozici Cenový propočet dle Architektonické studie zpracované Ing. arch. Rösslerem na částku 133.554.146 Kč včetně DPH. Ing. arch. Rössler zpracoval pro partnera projektu Dokumentaci pro stavební povolení.
  • Následně tuto dokumentaci předala Hospicová péče sv. Zdislavy o. p. s. Libereckému kraji. Liberecký kraj vysoutěžil zpracovatele dokumentace pro provedení stavby z důvodu uznatelnosti nákladů na tuto dokumentaci.
  • Zpracovatelem dokumentace pro provedení stavby se stala společnost INS spol. s r. o.
  • Projekt s názvem „Lůžkový hospic v LK“ zařazen do indikativního seznamu projektů naplňujících vizi a cíle IPRM Liberec - Atraktivní a kvalitní život v Liberci. (Květen 2013)
  • Najmutí Koordinátora projektu – ing. Libora Jakoubka, který časově i termínově dohlíží na provedení dokumentace pro provedení stavby)
  • Dne 3. 6. 2013 vydán MML územní souhlas s umístěním změny stavby Lůžkový hospic v LK
  • Dne 10. 7. 2013 vydáno MML stavební povolení na stavbu Lůžkového hospice v LK
  • INS dopracoval stavební povolení do úrovně projektu pro provedení stavby s přihlédnutím k vzneseným požadavkům a ke konstrukčnímu a materiálovému řešení, které bylo navrhnuto ve stavebním povolení. Rozpočet je vyhotoven jako položkový včetně prací, dodávek a montáží. Výsledná cena činí 122.877.553,24 Kč bez DPH.
  • Osloven Řídící výbor IPRM Liberec s žádostí o navýšení (50 mil. Kč).  Zdůvodnění navýšení ceny - Podkladem pro vyhotovení prováděcí dokumentace byl projekt pro stavební povolení. Zpracovatelem dokumentace pro provedení stavby je firma INS. V průběhu zpracování prováděcí dokumentace INS upozornil na několik sporných bodů z dokumentace ke stavebnímu povolení (např. rampa přes podzemní vedení vysokého napětí, nedostatečná kapacita vodovodní přípojky pro SO 110, řešení kanalizace apod.). INS zapracoval do prováděcího projektu úpravu těchto bodů.
  • Dne 2. 9. 2013 vydán MML územní souhlas na přeložku a opravu hlavní trasy parovodu a „rekonstrukce“ parní přípojky pro č.p. 407, Liberec IV – Perštýn, ulice U Sirotčince.
  • Projednání v orgánech kraje – 1a) schválení podání projektu do Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, b) závazek spolufinancování, spolu s informací o navýšení a dalším postupu; 2) odůvodnění veřejné zakázky na dodavatele stavebních prací
  • Zpracovává se žádost do Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod (zpracovává Agentura regionálního rozvoje)
  • Začátkem měsíce října podání žádosti do RO

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky