Realizace projektu „TROJLÍSTEK – podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie žáků ve věku 11 až 15 let“ úspěšně končí

• 12. 12. 2013 14:28
  • Školství

Od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 realizovalo Centrum vzdělanosti Libereckého kraje a čtyři významní partneři, dvouletý projekt „TROJLÍSTEK – podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie žáků ve věku 11 až 15 let“.

„Cílem projektu bylo zvýšení kvality počátečního vzdělávání 11 až 15 letých žáků základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií v přírodovědných předmětech. Konkrétně se jednalo o posílení praktické a laboratorní výuky, která je v současnosti i s ohledem na řadu objektivních důvodů, např. přísné bezpečnostní a odpadové normy, nedostatečná. Dalším cílem bylo prohloubení zájmu žákyň a žáků o přírodovědné předměty. Z hlediska nákladů, které byly 12,7 milionu Kč, rozsahu působnosti - aktivity probíhaly v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském, Jihočeském, Jihomoravském a Královéhradeckém kraji, počtu čtyř partnerů a počtu zapojených 31 pilotních škol, šlo o poměrně rozsáhlý a náročný projekt,“ vysvětlil Martin Ditrich, ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje.

V průběhu realizace projektu byly odbornými týmy garantů a metodiků/lektorů vytvořeny tři metodiky zaměřené na praktickou i laboratorní výuku přírodopisu-biologie, fyziky a chemie, které byly poskytnuty k diskuzi odborným pedagogům. Poté byly metodiky pilotně ověřeny v rámci vícedenních školení s aprobovanými učiteli a v reálné výuce na pilotních školách. Žákyním a žákům byly také představeny zajímavé a úspěšné vědecké osobnosti, které mimo své vědecké pracovní nasazení mají i své koníčky, rodiny a sny. Podrobnější informace o projektu a akcích jsou k dispozici na portálu www.portal-ctyrlistek.cz (plánuje se přidat zeměpis),“ přiblížil obsah projektu Vladimír Drahoš, ředitel projektu – hlavní manažer.

„Dosud bylo v práci s metodikami proškoleno 459 z plánovaných 400 učitelů a s kouzlem bádání seznámeno 6568 z plánovaných 6036 žákyň a žáků. A to nejsou konečná čísla, některé akce na školách ještě probíhají. Jako názorný doplněk všech tří metodik byl vytvořen 60 minutový (3 x 20 minut) metodický filmový dokument,“ doplnil Martin Ditrich.

Projekt byl realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

Mimo Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, které je nositelem projektu, se na projektu významnou měrou spolupodíleli tito čtyři partneři: Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání, o.p.s., České Budějovice, Asociace institucí a odborníků transferu znalostí, o.s., Praha, Institut rozvoje evropských regionů, o.p.s., Pardubice a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Praha.

Projekt končí k 31. 12. 2013. V rámci povinné udržitelnosti bude ještě 5 let funkční portál s daty.