Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Realizace projektu „TROJLÍSTEK – podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie žáků ve věku 11 až 15 let“ úspěšně končí

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 12. 2013 14:28
  • Školství

Sdílet článek

Od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 realizovalo Centrum vzdělanosti Libereckého kraje a čtyři významní partneři, dvouletý projekt „TROJLÍSTEK – podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie žáků ve věku 11 až 15 let“.

 

„Cílem projektu bylo zvýšení kvality počátečního vzdělávání 11 až 15 letých žáků základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií v přírodovědných předmětech. Konkrétně se jednalo o posílení praktické a laboratorní výuky, která je v současnosti i s ohledem na řadu objektivních důvodů, např. přísné bezpečnostní a odpadové normy, nedostatečná. Dalším cílem bylo prohloubení zájmu žákyň a žáků o přírodovědné předměty. Z hlediska nákladů, které byly 12,7 milionu Kč, rozsahu působnosti - aktivity probíhaly v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském, Jihočeském, Jihomoravském a Královéhradeckém kraji, počtu čtyř partnerů a počtu zapojených 31 pilotních škol, šlo o poměrně rozsáhlý a náročný projekt,“ vysvětlil Martin Ditrich, ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje.

 

V průběhu realizace projektu byly odbornými týmy garantů a metodiků/lektorů vytvořeny tři metodiky zaměřené na praktickou i laboratorní výuku přírodopisu-biologie, fyziky a chemie, které byly poskytnuty k diskuzi odborným pedagogům. Poté byly metodiky pilotně ověřeny v rámci vícedenních školení s aprobovanými učiteli a v reálné výuce na pilotních školách. Žákyním a žákům byly také představeny zajímavé a úspěšné vědecké osobnosti, které mimo své vědecké pracovní nasazení mají i své koníčky, rodiny a sny. Podrobnější informace o projektu a akcích jsou k dispozici na portálu www.portal-ctyrlistek.cz (plánuje se přidat zeměpis),“ přiblížil obsah projektu Vladimír Drahoš, ředitel projektu – hlavní manažer.

 

„Dosud bylo v práci s metodikami proškoleno 459 z plánovaných 400 učitelů a s kouzlem bádání seznámeno 6568 z plánovaných 6036 žákyň a žáků. A to nejsou konečná čísla, některé akce na školách ještě probíhají. Jako názorný doplněk všech tří metodik byl vytvořen 60 minutový (3 x 20 minut) metodický filmový dokument,“ doplnil Martin Ditrich.

 

Projekt byl realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

Mimo Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, které je nositelem projektu, se na projektu významnou měrou spolupodíleli tito čtyři partneři: Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání, o.p.s., České Budějovice, Asociace institucí a odborníků transferu znalostí, o.s., Praha, Institut rozvoje evropských regionů, o.p.s., Pardubice a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Praha.

Projekt končí k 31. 12. 2013. V rámci povinné udržitelnosti bude ještě 5 let funkční portál s daty.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky